Ostavio dubok trag
6

Preminuo Petar Tutovac, jedan od tvoraca "Plazma" keksa

G. M.
Predrag Tutovac (Foto: Twitter)
Predrag Tutovac (Foto: Twitter)
Srbijanski mediji javljaju da je jedan od tvoraca "Plazma" keksa, Petar Tutovac preminuo. Tutovca su iz Hrvatske doveli Miloš Reljin i Momčilo Filipović, osnivač kompanije "Bambi".

"Šezdesetih godina prošlog vijeka krenuo u potragu za najboljim keksom u Evropi. Poslije godinu dana obilaska svih fabrika, put me doveo do Milana, gdje sam na velikoj reklami vidio 'plazmon'. Taj keks se topio u ustima. Presjekao sam i odlučio da se bavim samo tim keksom", govorio je Filipović, prenosi Alo.

Dok je tražio podršku za izgradnju keksare u Požarevcu, Filipović istovremeno traga i za stručnim kadrom. Obraća se Milošu Reljinu, koji na preporuku dovodi Petra Tutovca iz Hrvatske. Upravo njegovo ime vezuje se za početak proizvodnje "plazma" keksa u Srbiji.

Tutovac Radio je u maloj proizvodnji keksa, gdje nije bio zadovoljan. On tada porodicom dolazi u Leskovac. Kada je došao, imao je diplomu majstora za proizvodnju keksa, koju je dobio na kursu u fabrici "Kraš". U međuvremenu napredovao i poslije sistematizacije postao tehnički direktor.

Ubrzo je pokrenuta akcija za izbor imena fabrike u Požarevcu. Naziv "Bambi" su dali roditelji i djeca na tom konkursu. Nagrada je bilo porodično ljetovanje na moru. "Plazmi" je Filipović dao ime.

Vezani članci