u 72. godini
64

Preminuo Petar Luković, istaknuti novinar i dobitnik titule počasnog građanina Sarajeva

S. Š.
U 72. godini nas je napustio Petar Luković (Foto: PETAR MARKOVIĆ / RINGIER)
U 72. godini nas je napustio Petar Luković (Foto: PETAR MARKOVIĆ / RINGIER)
Nakon duge i teške bolesti u Beogradu je jutros, u 72. godini, preminuo istaknuti novinar, pisac i dobitnik titule počasnog građanina Sarajeva Petar Luković.

Luković je rođen 21. januara 1951. godine u Kraljevu, pohađao je Šestu beogradsku gimnaziju i završio Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu, navodi se u biografiji Lukovića.

Karijeru je započeo 1976. kao novinar Duge. Kao politički i "rock n roll" kritičar pisao je za mnoge novine i časopise, kao što su Džuboks, Mladost, Polet, Nedelja, Nedeljna Dalmacija, Politika, Oslobođenje, Vjesnik, Rok 82 i Rok.

Bio je glavni i odgovorni urednik portala E-novine, radio je za beogradski sedmični list Vreme, gdje je jedno vrijeme bio i zamjenik glavnog urednika, pisao je i za Našu Borbu.

Za hrvatski satirični nedjeljnik Feral Tribune pisao je od osnivanja 1984. godine. Sarađivao je sa časopisima Reporter iz Beograda, Dani iz Sarajeva i Mladina iz Ljubljane.

Bio je glavni urednik časopisa X Zabava i radio za RTV Pink.

Objavio je i tri knjige: Bolja prošlost, Ćorava utija i Godine raspada - hronika srpske propasti.

Titulu počasnog građanina Sarajeva dobio je 2010. godine.

Luković je bio jedan od prvih novinara žrtava politike Slobodana Miloševića te jedan od rijetkih srpskih novinara koji je osuđivao i dizao glas protiv totalitarnog režima u Srbiji.