|

Preminuo patrijarh Pavle

Preminuo patrijarh Pavle
0
S
SRNA
15.11.2009. u 12:13
0
komentara
0

dijeljenja
Preminuo patrijarh Pavle
Patrijarh srpski Pavle preminuo je jutros u 95. godini.
Patrijarh Pavle bio je na Vojno-medicinskoj akademiji na liječenju od 13. novembra 2007. godine.

Patrijarh Pavle (mirsko ime Gojko) rođen je na Usekovanje 11. septembra 1914. godine u selu Kučanci, Slavonija.

Gimnaziju je završio u Beogradu, Bogosloviju u Sarajevu, a Bogoslovski fakultet u Beogradu.

Kao prognanik i izbjeglica u vrijeme Drugog svjetskog rata bio je u manastiru Svete Trojice u Ovčaru.

Bio je i vjeroučitelj djece izbjeglica.

Zamonašen je u manastiru Blagoveštenju 1948. godine, kada je rukopoložen u čin đakona.

Od 1949. do 1955. sabrat je manastira Rače gdje vrši razna poslušanija.

U čin jeromonaha rukopoložen je 1954., protosinđel je postao iste te godine, a arhimandrit 1957.

U Atini je bio na postdiplomskim studijama od 1955. do 1957. godine. Za episkopa raško-prizrenskog izabran je 29. maja 1957. i hirotonisan u beogradskoj Sabornoj crkvi.

U raško-prizrenskoj eparhiji gradi nove hramove, obnavlja stare i porušene, često putuje, obilazi i služi u svim mjestima ove svoje Eparhije. Bavi se i naučnim radom, objavljuje radove, povremeno drži predavanja.

Za patrijarha srpskog, umjesto oboljelog patrijarha Germana, izabran je od Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve novembra 1990. godine.

Ustoličen je u nedjelju, 2. decembra 1990. godine u Sabornoj crkvi u Beogradu, a u drevni presto srpskih patrijaraha ustoličen je u manastiru Pećke Patrijaršije 22. maja 1994.godine.

Patrijarh Pavle učinio je kanonske posjete mnogim eparhijama Srpske pravoslavne crkve, posjeti je i Srpsku crkvu u Australiji, u Americi, Kanadi, Zapadnoj Evropi...

Bezbroj puta je pisao i intervenisao kod raznih državnika i mnogih institucija da se pomogne u riješavanju krize i uspostavljanju mira na prostorima prethodne Jugoslavije.

Imao je susrete sa predstavnicima Rimokatoličke crkve, Islamske vjerske zajednice, predstavnicima Svjetskog savjeta crkava, diplomatama, državnicima, predstavnicima humanitarnih i drugih organizacija.

Posjetio je i sjedište Ujedinjenih nacija u Njujorku, Bijelu kućuu Vašingtonu gdje je razgovarao i iznosio činjenično stanje u vezi sa izbijanjem rata u prethodnoj Jugoslaviji.

Veliki duhovnik, asketa i sjajan besjednik, ovaj prvosveštenik svakodnevno je, kad crkvena pravila dozvoljavaju, prinosio beskrvnu žrtvu (služio svetu Liturgiju) za spas srpskoga roda.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.