Regija
919

Preminuo haški optuženik Goran Hadžić

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Haški optuženik Goran Hadžić preminuo je večeras u Novom Sadu. Hadžić je umro u Urgentom centru oko 20 sati u 58. godini.

Nezvanično, Hadžiću je pozlilo u kući, a onda je odvežen u Urgentni centar gdje je preminuo. Pretpostavlja se da je riječ o trombu u plućima. Hadžić je bio narušenog zdravlja, a u posljednjih mjesec dana dva puta je bio u bolnici.

Podsjećamo, suđenje Hadžiću je prekinuto u oktobru 2014. godine kada mu je pozlilo u sudskom pritvoru.

Hadžić je, kao bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine, a poslije višegodišnjeg bijega i skrivanja uhapšen je u junu 2011. na Fruškoj gori i izručen ICTY-u, gdje mu je suđenje započelo u oktobru 2012.

Protiv njega je u julu 2004. podignuta optužnica haaškog suda zbog ratnih zločina, ubistava, protjerivanja, zarobljavanja, mučenja i deportacije Hrvata kao i drugih nesrba. Optužen je i za pokolj na Ovčari gdje je strijeljano 250 Hrvata izvedenih iz vukovarske bolnice 1991. godine.

Prilikom prvog pojavljivanja pred sudom izjasnio se da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Suđenje mu je počelo 16. oktobra 2012, a tužilaštvo je 9. aprila prošle godine završilo iznošenje dokaza. Izvođenje dokaza odbrane počelo je u julu.

Haški tribunal pustio je 16. aprila Hadžića na privremenu slobodu iz zdravstvenih razloga.