VIDEO
/
Preminula glumica Ksenija Jovanović

S
SRNA
1.12.2012. u 13:42
55
0
Preminula glumica Ksenija Jovanović
55
Preminula glumica Ksenija Jovanović
Prvakinja Narodnog pozorišta u penziji Ksenija Jovanović preminula je u 84. godini u Beogradu. Jovanovićeva, ćerka glumačkog para Irene i Branka Jovanovića, rođena je 6. juna 1928. u Sarajevu.
Ksenija Jovanović dobitnica je brojnih nagrada i priznanja - Plakete Narodnog pozorišta, Godišnje nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu i Godišnje nagrade Jugoslovenskog dramskog pozorišta, te dvije Sterijine nagrade.

Nosilac je i Ordena Svetog Save drugog reda, Ordena rada sa zlatnim vijencem, i Plakete sa likom Dobrice Milutinovića, a poslije šest decenija uspješno ostvarivanih uloga, 2007. godine dobila je Dobričin prsten - nagradu za životno djelo.

Ksenija Jovanović završila je Visoku filmsku školu koju je vodio Vjekoslav Afrić, a prvu filmsku ulogu ostvarila je 1949. u filmu "Barba Žvane", prenosi Radio–televizija Srbije.

Angažman u Beogradskom dramskom pozorištu dobila je 1951. godine, a u Narodnom pozorištu u Beogradu radila je od 1961. godine do danas, iako je u penziju otišla 1989. godine.Osim toga, gostovala je u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, Zvezdara teatru, Ateljeu 212, u više projekata u Teatru poezije, a snimila je i 210 radijskih uloga.

Datum i mjesto sahrane biće naknadno saopšteni.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: