Regija
28

Preliminarni rezultati u ponoć: HDZ na izborima u Hrvatskoj osvojio najviše mandata

Piše: E. Mušinović
Foto: EPA
Foto: EPA
Prema podacima koje je u ponoć objavilo Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske na preko 71 posto prebrojanih glasova najveći broj mandata (62) na vanrednim parlamentarnim izborima koji su održani u nedjelju osvojila je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ).

Odmah iza HDZ-a slijedi Narodna koalicija koju predvodi SDP, a koja je na izborima uspjela osvojiti 54 mandata u Hrvatskom saboru.

U zakonodavnu vlast uspjeli su ući i MOST i to sa 12, Živi zid sa osam, Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) sa jednim, koalicija Istarski demokratski sabor, Primorsko goranski savez i Lista za Rijeku (IDS-PGS-RI) sa četiri, Bandić Milan sa dva, te Nezavisna lista Željko Glasnović sa jednim mandatom.

Iz pobjedničke stranke (HDZ) već su najavili kako dalje namjeravaju ići s MOST-om te da će HDZ i MOST biti kičma nove hrvatske vlade. Inače, za parlamentarnu većinu u susjednoj zemlji potrebno je 77 mandata, iako politički analitičari upozoravaju da je za normalno funkcionisanje izvršne vlasti potrebno 88 ruku u Hrvatskom saboru.

MOST je već poručio kako namjerava razgovarati sa HDZ-om o formiranju parlamentarne većine i da oni nemaju u planu pregovarati sa ljudima koji, kako navode, imaju optužbe, pri tome spomenuvši HNS-ovog (Narodna koalicija) Ivana Vrdoljaka.

Kako prenose hrvatski mediji, visoki dužnosnici SDP-a ranije su izjavili komentarišući rezultate na manjem uzorku glasanja kako je evidentno da Vladu Republike Hrvatske mogu formirati oba bloka stranaka te da bi oni ušli u koaliciju sa Živim zidom. Navode i da se predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću već traži zamjena s obzirom na poraz političke stranke na izborima.

Politička dešavanja u Hrvatskoj prošle godine obilježile su konstantne turbulencije koje su privukle pažnju svjetske javnosti. Tako su mediji više puta pisali o napetostima u Vladi Hrvatske kojom je predsjedavao Tihomir Orešković.

Politička kriza kulminirala je kada je Orešković zatražio povlačenje Tomislava Karamarka i Bože Petrova s dužnosti potpredsjednika vlade, na šta mu je Karamarko poručio kako on više ne uživa povjerenje HDZ-a.

Kriza je posebno kulminirala nakon što je Hrvatski sabor 16. juna izglasao nepovjerenje Tihomiru Oreškoviću. Ubrzo nakon toga (20. juna) raspušten je i Hrvatski sabor, a za odluku o raspuštanju su glasala 137 zastupnika, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.