Drugi krug
7

Preliminarni rezultati predsjedničkih izbora u Sloveniji: Borut Pahor u tijesnom vodstvu

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
U odlučujućem krugu predsjedničkih izbora u Sloveniji trenutni predsjednik Borut Pahor je, prema 5,1 posto prebrojanih glasova, u tijesnom vodstvu nakon što su birališta večeras u 19 sati zatvorena.

Pahor se nadmeće za svoj drugi petogodišnji mandat, a osvojio je blizu 53 posto glasova, dok njegov protivnik, gradonačelnik Kamnika Marjan Šarec, za sada ima 47 posto glasova, javljaju slovenački mediji.

U Sloveniji su u 19 sati zatvorena biračka mjesta, a očekuje se da će se pobjednik znati oko 21 sat.

Nacionalna izborna komisija je ranije saopćila da je do 16 sati izlaznost bila 30,45 posto. Izlaznost je, kako se navodi, slična onoj na predsjedničkim izborima 2012. godine, kada je zabilježena najniža izlaznost u historiji Slovenije od 42,41 posto.

Ovo su šesti predsjednički izbori otkako je Slovenija stekla samostalnost. Nešto više od 1,7 miliona registriranih birača odlučivalo hoće li dati drugi mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru, ili izabrati njegovog konkurenta, 15 godina mlađeg Marjana Šareca.

Dobije li većinu glasova, Pahor će postati drugi slovenski predsjednik koji je uspio ponoviti mandat. Prvi slovenski predsjednik Milan Kučan na tom je položaju bio od 2002. do 2012. godine, a oba je puta uvjerljivo pobijedio već u prvom krugu izbora.