Regija
0

Preliminarni rezultati izbora na Kosovu: Thacijeva PDK u vodstvu, slavlje na ulicama

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
Prvi preliminarni rezultati danas održanih prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu pokazuju da je u vodstvu Demokratska partija Kosova (PDK) Hashima Thacija, prenosi Anadolu Agency.  

Mreža nevladinih organizacija “Demokratija na delu” je saopštila da na osnovu 20 posto prebrojanih glasova, vodi PDK sa dosad osvojenih 31,1 posto glasova.

Na drugom mjestu je Demokratski savez Kosova (DSK) Ise Mustafe sa 27 posto, treći je Pokret “Samoopredjeljenje” sa 12,8 posto dosad osvojenih glasova, dok je četvrta Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 11,6 posto glasova.

Slijede “Inicijativa za Kosovo” sa 4,5 posto i AKR sa  4,4 posto, i te partije još uvijek nisu prešle izborni prag za ulazak u kosovski parlament od pet posto glasova.

“Srpska lista” je, prema podacima DnD-a, zasad osvojila 2,6 posto glasova birača.

Centralna izborna komisija je saopštila da je na današnjim prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu glasalo 750.112 birača ili 42,8 posto, a preliminarni rezultati CIK-a se očekuju oko ponoći.

CIK je saopštio da je izlaznost birača na parlamentarnim izborima održanim danas bila 42,8 posto. Pravo glasa imalo je oko 1,7 miliona birača.