Beograd
0

Prekinuta sjednica Skupštine Srbije

FENA
Predsjednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je u subotu sjednicu parlamenta i nastavak zakazala za ponedeljak, 15. decembra, nakon što su poslanici dijela opozicije i poslije konsultacija nastavili reklamiranje poslovnika.

"Ova sjednica nema smisla ako vas 60 nastavi da govori po poslovniku", rekla je Đukić-Dejanović i prekinula sjednicu, najavljujući da će se u ponedeljak raditi prema dnevnom redu.

Pošto su poslanici SRS-a, DSS-a i NS-a od početka rada negodovali što parlament zasjeda subotom, Đukić-Dejanović je održala konsultacije sa šefovima poslaničkih grupa, ali ni poslije toga nije uspostavljen rad po dnevnom redu kojim je predviđeno razmatranje amandmana na izmjene Zakona o osiguranju deopozita.

"Većina šefova poslaničkih grupa bila je za to da se danas radi, ali se manji broj nije složio s tim", rekla je Đukić-Dejanović i ocjenila da će, "ako se današnja sjednica pretvori u sjednicu po poslovniku to biti zloupotreba."

Ona je pozvala poslanike da se, u interesu građana i dostojanstva parlamenta, vrate dnevnom redu, ali to nije dalo rezultate.

Predsjednica parlamenta obavijestila je poslanike da su se na konultacijama šefovi poslaničkih grupa dogovorili da se završi započeta sjednica, a da zatim uslijedi rasprava o (ne)povjerenju Vladi i budžetu.

Šef poslaničke grupe SRS-a Dragan Todorović ponovo je zamjerio vladajućoj većini što optužuje opoziciju za opstrukciju, a šefu poslaničke grupe ZES-a Nadi Kolundžiji je rekao da je trebalo da iznese podatke i o ostalim poslaničkim grupama, a ne samo radikalima.

On je prenio da su mediji već objavili informaciju o tome koliko su radikali potrošili vremena na javljanje po poslovniku.

"Mi tu ne možemo ništa. U vašim rukama su i vlast i mediji," rekao je Todorović, najavljujući da će se radikali i dalje javljati po poslovniku, a ne kako to odgovara većini.

Šef poslaničke grupe NS-a Velimir Ilić optužio je vladajuću većinu da ne zna šta hoće, niti šta se dešava u njenim redovima.

"Došli smo da radimo, ali vidite da ne ide. Vi iz vladajuće koalicije nemojte očekivati da opozicija sređuje vaše redove", rekao je Ilić.

On je podsjetio da su u petak ministri energetike Petar Škundrić i ekonomije Mlađan Dinkić o energetskom sporazumu s Rusijom iznijeli oprečne stavove.

"Zbunjeni smo, ne znamo ko je vlast, a ko opozicija i ko čije interese štiti", kazao je Ilić te ocijenio da je predloženi budžet katastrofalan i da će na njega zato biti podnijeto 1000 amadmana, javio je Tanjug.