|

Preispitati presudu za zločin u Bukovici

Preispitati presudu za zločin u Bukovici
0
S
SRNA
11.1.2011. u 17:08
0
komentara
0

dijeljenja
Preispitati presudu za zločin u Bukovici
Bošnjačka stranka u Crnoj Gori zatražila je danas od Višeg suda u Bijelom Polju da preispita odluku kojom su, zbog nedostatka dokaza, na slobodu pušteni optuženi za ratni zločin u Bukovici.
Viši sud u Bijelom Polju je 31. decembra prošle godine oslobodio sedmoricu bivših vojnika i policajaca, koji su optuženi za ratni zločin nad muslimanima u Bukovici kod Pljevalja 1992-1993. godine.

"BS zahtijeva preispitivanje ove odluke suda, ponovno sudsko procesuiranje i utvrđivanje konačne istine o slučaju `Bukovica`. Smatramo da krivično pravno procesuiranje treba da obuhvati i izvršioce, ali i nalogodavce i inspiratore ovog zločina", navedeno je u saopštenju stranke.

U toj partiji smatraju da je oslobađajuća presuda "još jedna u nizu sramnih presuda ovdašnjeg sudstva koje nastaju nakon farsičnih procesa".

U BS tvrde da sudstvo nije ni u jednom slučaju ratnog zločina pokušalo da utvrdi potpunu odgovornost za "očigledne" zločine koji su se desili na teritoriji Crne Gore ili nad njenim građanima.

"U Bukovici nije riječ samo o ratnom zločinu, već se radi o etničkom čišćenju, jer su sa cijelog tog područja, površine oko 104 kvadratna kilometra, početkom 90-tih protjerani svi Bošnjaci, oko 300 osoba", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je tada ubijeno šest ljudi, nekoliko desetina je prošlo torturu i maltretiranja, dok su kuće i tri džamije zapaljene.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.