Srbija
0

Pregovori su glavni cilj inicijative u UN i pred sudom u Hagu

FENA
Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je u nedjelju da je vraćanje pregovorima o statusu Kosova glavni cilj inicijative koju je Srbija pokrenula u Generalnoj skupštini UN-a.

"Nesumnjivo da je velika pobjeda to što je naša inicijativa uvršćena u dnevni red, ali glavni dio posla još nije završen. Očekuje se da se nastavi borba na Generalnoj skupštini UN-a, da se pridobije što veći broj zemalja koji će glasati za našu rezoluciju", rekao je Bogdanović agenciji Tanjug.

On je ocjenio da to nije ni malo lak posao, ali da Srbija ide u tom pravcu i želi, prije svega, da političke teme prebaci na pravni teren.

"Mislim da će postojati razumjevanje većine zemalja koje će podržati tu inicijativu, kada se ima u vidu činjenica da je nezavisnost Kosova potpuno nelegitimna, što se kosi s međunarodnim pravom, s Rezolucijom 1244 i Helsinškim završnim aktom", rekao je Bogdanović.

Dodao je da je namjera Beograda da ponovo počnu pregovori o statusu Kosova i da rješenje bude prihvatljivo i za jednu i drugu stranu.

"Unilateralnim priznavanjem nezavisnosti Kosova imamo situaciju kojom su Albanci dobili sve, a druga strana - Srbi, izgubili sve. Mislim da je to apsolutno neprihvatljivo", rekao je Bogdanović i dodao da činjenica o malom broju zemalja koje su priznale Kosovo potvrđuje da je shvaćeno da se to kosi s međunarodnim pravom i da je to kršenje Rezolucije 1244.

On je podsjetio da je interes Srbije da čitavu teritoriju Kosova sačuva u svojim granicama. "Mi to radimo i to ćemo raditi, to je naš principijelan stav. Srbija prema Rezoluciji 1244 želi prije svega saradnju s UNIMK-om i Kfor-om i mi ćemo uložiti sve napore da se ta saradnja unaprijedi. Naravno želimo da svi građani Kosova i Metohije uživaju sva prava i slobode koju su svojstvo civilizovanog društva", precizirao je Bogdanović.

On je istakao da se mora postići zajednički cilj - da Srbi, Goranci, Romi i ostali mogu bez straha da putuju čitavom teritorijom Kosova i da bude nastavljena principijelna borbu, prije svega kroz Ujedinjene nacije, da se sačuva Kosovo u sastavu države Srbije. Za takve ciljeve potrebno je jedinstvo unutra Srbije, kazao je Bogdanović, navodeći da pitanje Kosova ne može biti pitanje partije, koalicije, vlade, već nacionalno i državno pitanje.

Prema njegovim rečima, upravo iz tog razloga je povučena vladina rezolucija o Kosovu - kako bi se postigao što širi konsenzus oko usvajanja nove rezolucije.

Bogdanović očekuje da u utorak nastavi konsultacije oko Prijedloga rezolucije o Kosovu i da na kraju preovlada razumevanje političkih partija koje djeluju u Skupštini Srbije i da bude usvojena rezolucija iza koje će stati većina poslanika u parlamentu.

ON očekuje da se nađu zajediničke dodirne tačke i da oko Prijedloga rezolucije bude napravljen širi konsenzus, s vrlo jasnom porukom građanima da Srbija i dalje vodi računa o Kosovu i da se i dalje principijelno zalaže za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države.