{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pregovori Beograd-Priština: Brisel je bio naivan

A
4.3.2013. u 15:57
0
6
Pregovori Beograd-Priština: Brisel je bio naivan
0
Pregovori Beograd-Priština: Brisel je bio naivan
Foto: Anadolija
U Briselu je u toku šesta runda pregovora između Beograda i Prištine, uz posredovanje predstavnika Evropske unije (EU).
Kako je potvrđeno iz više izvora, glavna tema sastanka jeste zajednica srpskih općina na Kosovu. Sastanak premijera Srbije i Kosova Ivice Dačića i Hashima Tachija započeo je nešto poslije 13 sati i još traje, a posrednica je visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Iz EU su upozorili da "vremena nema mnogo".

Državni vrh Srbije utvrdio je ranije da u dijalogu sa Prištinom Srbija ostaje "opredijeljena za postizanje kompromisa, bez obzira na to što Priština do sada nije pokazala spremnost da razgovara na konstruktivan način".

Direktor Instituta za politička istraživanja i razvoj KIPRED Ilir Deda izjavio je za agenciju Anadolija (AA) da je da je današnja runda razgovora, koja se bavi zajednicom srpskih općina, najteža u posljednje dvije godine.

"Pozicije Srbije i Kosova u vezi s ovlaštenjima zajednice srpskih općina su dijametralno suprotne. Što se tiče Kosova, izgleda da ovdje vlada jedan potpuni društveni i politički konsenzus da asocijacija srpskih općina ne može imati izvršna ovlaštenja, nego samo ovlaštenja koja im pripadaju po Ahtisarijevom planu, u skladu s Ustavom Kosova i zakonima. Srbija, pak, želi da uz pomoć zajednice općina, a koja bi imala izvršna ovlaštenja, defakto stvori treći nivo vlasti i u perspektivi jedan entitet na Kosovu. To bi u dogledno vrijeme vodilo disfunkcionalizaciji Kosova i urušavanju Kosova", kazao je Deda za AA.

Nadalje, Deda dodaje da u cijeloj priči ostaje EU koja ima stoj stav o sjeveru Kosova izložen u 10 ili 11 tačaka.

"Prijedlog Brisela je neprimjenjiv za Kosova i za funkcionalnost Kosova. Sada možemo vidjeti kompleksnost situacije na sjeveru Kosova, pa i dozu naivnosti Brisela, gdje su mislili da Beograd i Priština mogu da riješe to uz dijalog. Brisel je bio previše optimističan i nije uzimao u obzir realnost na Kosovu", napominje Deda, naglašavajući da, ipak, ne vjeruje da će doći do prekida dijaloga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: