Regija
0

Predstavnici zemalja koje su priznale Kosovo kod Sejdiua i Thaqija

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Nakon što su, samo dan po proglašenju neovisnosti Kosova, priznale kosovsku neovisnost, Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska, Turska i Albanija najavile su uspostavu diplomatskih odnosa, a predsjednik Fatmir Sejdiu i premijer Hashim Thaqi primali su u Prištini u ponedjeljak do kasno navečer diplomate tih zemalja.

U razgovorima kosovskih čelnika s voditeljima ureda ovih zemalja najavljeno je skoro otvaranje njihovih veleposlanstva na Kosovu.

Američka diplomatkinja Tina Kaidanow rekla je da SAD pozdravljaju spremnost Kosova, izraženu u usvojenoj deklaraciji, da bezuvjetno provode plan Marttija Ahtisaarija i u potpunosti zaštite prava manjina te da pozdravljaju dolazak međunarodne misije na Kosovu.

"U pismu predsjednika SAD-a Georgea Busha, poslanom kosovskome predsjedniku, ističe se da on s nestrpljenjem očekuje produbljivanje posebnog prijateljstva SAD-a i Kosova", rekla je Kaidanow.

Britanski diplomat David Blunt svoju je poruku izgovorio na albanskom i srpskom jeziku i zatražio od Srba da priznaju novu realnost na Kosovu, dok je od svih čelnika na Kosovu zatražio da se odlučeno bore protiv bilo kakvog oblika ekstremizma.

"Vrijeme je da gledamo unaprijed, a ne unazad i izgradimo bolju budućnost za sve na Kosovu", rekao je britanski diplomat.

Francuska diplomatkinja Delphine Borione, predajući akreditivna pisma kosovskom predsjedniku Fatmiru Sejdiuu, rekla je da je Pariz priznao Kosovo kao neovisnu državu na temelju odluka Europske unije da pošalje misiju EU-a za provedbu plana Marttija Ahtisaarija, vjerujući da je neovisno Kosovo najbolje rješenje.

"Mi smo afirmirali našu poziciju da će neovisnost Kosova doprinijeti stabilnosti na Balkanu", rekla je Borione.

Kosovski predsjednik Fatmir Sejdiu je rekao da pozdravlja međunarodno priznanje Kosova kao neovisne države i izrazio spremnost da njegova zemlja ubrzo otvoriti veleposlanstva u državama koje će priznati neovisno Kosovo.