{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predstavnici Kosova i Srbije prvi put na zajedničkom okruglom stolu u Sofiji

F
27.2.2008. u 12:24
0
0
Predstavnici Kosova i Srbije prvi put na zajedničkom okruglom stolu u Sofiji
0
Predstavnici Kosova i Srbije prvi put na zajedničkom okruglom stolu u Sofiji
Po prvi put od proglašenja kosovske neovisnosti visoki dužnosnici Kosova i Srbije zajedno će sudjelovati na jednom međunarodnom skupu, a riječ je o okruglom stolu međunarodne konferencije koja se u četvrtak održava u glavnom gradu Bugarske Sofiji, piše u srijedu prištinski dnevnik "Zeri" dodajući da će kosovske institucije na tom forumu predstavljati premijer Hashim Thaqi.
Okrugli stol održava se pod pokroviteljstvom Procesa suradnje u jugoistočnoj Europi (SEECP), forumu za diplomatski i politički dijalog koji ima za cilj snaženje suradnje i dobrosusjedskih odnosa između država jugoistočne Europe.

Kosovo na tom forumu ima status promatrača, a punopravni članovi su Albanija, Hrvatska, Turska, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Grčka, Makedonija, Rumunjska, Crna Gora i Srbija.

Sastanak šefova diplomacija zemalja članica prvi je veliki regionalni skup koji se održava poslije proglašenja neovisnosti Kosova.

Prema najavama domaćina, sastanak će biti posvećen regionalnim pitanjima kao i europskoj i euroatlantskoj integraciji zemalja članica i novim uvjetima za regionalnu suradnju.

Ministri će, kako se očekuje, posebno raspravljati o utjecaju proglašenja neovisnosti Kosova na regiju, a prije svega na BiH i Makedoniju.

Kako navode mediji u Prištini, ovaj međunarodni okrugli stol održava se na razini ministara vanjskih poslova zemalja članica, ali kao promatrači i gosti stižu i predstavnici drugih europskih zemalja i raznih organizacija.

Osim što će kosovski i srbijanski predstavnici po prvi put sjediti zajedno na jednom međunarodnom skupu, na njemu će biti i predstavnika država koje su priznale kosovsku neovisnost, ali i onih koje se tome protive, ističu kosovski mediji. Bugarska još uvijek nije priznala neovisnost Kosova, a Sofija navodi da odluka o priznanju ovisi od provedbe plana Marttija Ahtisaarija. Među zemalja članice SEECP-a, Albanija i Turska su jedine zemlje koje su priznale neovisnost Kosova, Rumunjska i Cipar se protive neovisnosti, dok se očekuje da će Grčka i Hrvatska priznati kosovsku neovisnost.

SEECP je formiran u srpnju 1996. godine, a do svibnja ove godine forumu predsjedava Bugarska.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: