Hrvatska
0

Predstavljena knjiga Carle del Ponte

FENA
Knjiga bivše tužiteljice Haaškoga suda Carle del Ponte i novinara Chucka Sudetica "Gospođa tužiteljica - suočavanje s najtežim ratnim zločinima i kulturom nekažnjivosti" koju je objavio zagrebački nakladnik Profil predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi su govorili izvršna ravnateljica Fonda za humanitarno pravo iz Beograda Nataša Kandić, odvjetnik Anto Nobilo, bivša glasnogovornica Haaškoga tužiteljstva Florence Hartmann i urednik knjige Drago Glamuzina. Predstavljanje je knjige vodio autor predgovora Ivan Zvonimir Čičak.

Po Nobilovim riječima Del Ponte je napisala knjigu kako bi redizajnirala svoj lik i djelo.

"Sama je ustvrdila kako joj je ukidanje 45-godišnje presude generalu Blaškiću najveći neuspjeh", rekao je, dodavši kako je zahvaljujući njezinu otezanju oko presude Blaškić ostao četiri godine dulje u zatvoru.

Za razliku od Del Pontinih prijatelja Ivana Zvonimira Čička, Nataše Kandić i Florence Hartmann, smatram da se Del Ponte ne služi činjenicama niti govori istinu, napomenuo je Nobilo, podsjetivši kako se kao izvorom za zločine u Ahmićima služila izvješćem hrvatskoga MUP-a, nastalim tek nakon 2000.

Florence Hartmann smatra kako treba pisati knjige o međunarodnoj pravdi, jer je, kako je ustvrdila, uz slobodno kretanje najvažnija sloboda riječi.

"Ne može se imati samo jedno viđenje rada Tribunala", rekla je, dodavši kako je u knjizi riječ o osobnom pristupu i viđenju Carle del Ponte.

Osvrnuvši se na dio knjige u kojem autorica Hrvate naziva "podlim kurvinim sinovima", urednik Drago Glamuzina je ustvrdio kako Del Ponte nije mislila na sav narod, nego samo na one koji nisu željeli surađivati s Tužiteljstvom.

Ivan Zvonimir Čičak je ocijenio kako se zbog nekažnjenih ratnih zločina već sad, kako je rekao, mogu nazrijeti međusobne poruka država bivše Jugoslavije - vidimo se u sljedećem ratu!

Nataša Kandić je rekla kako je Del Ponte najzaslužnija što su se Milošević i Karadžić našli u Haagu.

Knjiga "Gospođa tužiteljica - suočavanje s najtežim ratnim zločinima i kulturom nekažnjivosti" (380 str.) podijeljena je na 13 poglavlja, u kojima autorica nakon sudara s tzv. gumenim zidom u istrazi o zločinima do 1999. piše o suočavanju s ratnim zločinima u Jugoslaviji te genocidom u Ruandi. U preostalih 10 poglavlja piše o svojim natezanjima s Beogradom, Haaškim sudom, Kigalijem, Zagrebom i Kosovom.

Bivša tužiteljica haaškog suda Carla del Pon trenutno radi u švicarskoj diplomatskoj službi u Argentini, a njezin suautor Chuck Sudetic radio je kao analitičar Haaškog suda, a trenutno piše za Institut otvoreno društvo - Zaklada Soros.