Novi napad
19

Predsjednik Češke: U nekim bh. gradovima se vijore crne zastave IDIL-a

Klix.ba
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednik Češke Miloš Zeman ponovo se obrušio na BiH u jednom od intervjua koji je dao za privatnu televiziju TV Barandov. Istakao je kako bi pobjeda nad IDIL-om na Bliskom Istoku mogla izazvati metastaze terorizma u Evropi te ponovio da bi BiH mogla postati baza IDIL-a.

"Postoji iluzija da IDIL slabi gubljenjem teritorija. Rak ima svoje metastaze, a one su smrtonosne kao i tumor. Nedavno sam upozorio na fenomen stranih boraca koji se nakon pada IDIL-a mogu preseliti u Afganistan i napraviti novu Islamsku državu i mogu stvoriti evropsku bazu, naprimjer u Bosni jer već se sada u nekim bh. gradovima vijore crne zastave IDIL-a", rekao je Zeman.

Kazao je kako su tokom rata u bivšoj Jugoslaviji muslimanski borci iz inozemstva pojurili da pomognu Bošnjacima te da zbog toga postoji rizik da je formirana evropska baza terorizma.

"Česti napadi na turističke destinacije u Evropi probudile su strah i kod mene da bi teroristi mogli obratiti pažnju na turističko srce Češke - Prag, koji je do sada pošteđen. Zbog toga sam preporučio vlastima da pojačaju sigurnosne mjere, a posebno u predsjedničkom dvorcu Hradčani", rekao je Zeman.

Ovo je drugi Zemanov govor u posljednjih nekoliko dana u kojem predstavlja BiH kao terorističku prijetnju.