Dan odluke
76

Predsjednički izbori u Crnoj Gori održat će se 19. marta: Može li Đukanović nastaviti vladavinu?

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Izbori za predsjednika Crne Gore bit će održani 19. marta, saopćila je predsjednica Skupštine ove države Danijela Đurović.

U saopćenju iz kabineta Đuroviće navodi se da je predsjednik Skupštine Crne Gore ovlašten i dužan da raspiše izbore za predsjednika Crne Gore najkasnije 120 dana prije isteka mandata predsjednika Crne Gore.

Nakon objavljivanja konačnih rezultata na izborima 2018. godine sadašnji mandat predsjedniku Crne Gore započeo je polaganjem zakletve pred poslanicima u Skupštini Crne Gore 20. maja 2018. godine, tako da je posljednji dan roka za raspisivanje izbora 19. januar 2023. godine.

"Imajući u vidu da od dana raspisivanja do dana održavanja izbora za predsjednika Crne Gore ne može proteći manje od 60 dana, niti više od 90 dana, a vodeći računa da su u aprilu 2023. godine veliki vjerski praznici sve tri najbrojnije konfesije u Crnoj Gori, smatrano je da je najprimjerenije i najadekvatnije da termin za održavanje izbora bude 19. mart 2023. godine", saopćeno je.

Da bi kandidat na predsjedničkim izborima pobijedio u prvom krugu potrebno je da osvoji preko 50 posto glasova birača. Ukoliko se to ne desi u drugom krugu nadmetat će se dva kandidata sa najvećim brojem osvojenih glasova.