Vjosa Osmani
60

Predsjednica Kosova uporedila sebe sa holivudskom Barbie: "Ova Barbika je predsjednica"

L. S.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Predsjednica Kosova Vjosa Osmani zaključila je svoju ovogodišnju konferenciju za novinare usporedbom sebe sa holivudskom Barbie.

Noseći jarko ružičasti sako u srijedu ove sedmice na press konferenciji, predsjednica Kosova je samu sebe podsjetila na Barbie iz holivudskog blokbastera i tako pokazavši na sebe poručila: "Ova Barbie je predsjednica". Nakon toga se začuo gromoglasni aplauz.

Osmani, koja je inače izabrana za drugu predsjednicu Kosova 2021. godine, zagovornica je rodne ravnopravnosti u ovoj maloj balkanskoj zemlji, te često s velikim naglaskom govori protiv nasilja nad ženama.

"U obrazovanju, sportu, kulturi, biznisu, nauci ili politici, žene su pokazale da su sposobne da dostignu vrhunce uspjeha. Svim ženama i devojkama republike, danas i svaki dan: Nikada ne prestanite da sanjate, ali najvažnije, nikada ne prestanite vjerovati", poručila je Osmani u izjavi povodom Međunarodnog dana žena ove godine.

Podsjećamo, Barbie, holivudski blokbuster za ljeto 2023. godine, ima još jednu vezu sa Prištinom. U filmu glumi i pjevačica albanskog porijekla, Dua Lipa, koja je inače imenovana za počasnu ambasadoricu Kosova 2022. godine, prenosi Politico.