Osuđen na dvije godine
144

Predsjednica Hrvatske poručila: Pomilovat ću Huanita Luksetića

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović oglasila se o slučaju Huanita Luksetića koji je danas osuđen na dvije godine zatvora zbog uzgoja marihuane, za koju je tvrdio da je u svrhu liječenja multiple skleroze od koje boluje.

Iz Ureda predsjednice RH danas je medijima poslano saopćenje u kojem se spominje mogućnost da predsjednica pomiluje Huanita Luksetića.

"Predsjednica Republike Hrvatske upoznata je sa slučajem Huanita Luksetića te smatra kako je njegovo zdravstveno stanje nemjerljivo važan element cijelog slučaja. Predsjednica Republike Hrvatske ne može automatski pomilovati g. Luksetića, već on ili njegov pravni zastupnik moraju podnijeti molbu za pomilovanje preko Ministarstva pravosuđa, koje dostavlja izvještaj Predsjednici Republike Hrvatske", zaključuje se u saopćenju.

Nedugo nakon što je poslano saopćenje iz Ureda predsjednice, na Twitteru se oglasila i sama predsjednica, napisavši kako će, kada Huanito Luksetić podnese zahtjev za pomilovanje, iskoristiti svoje zakonsko pravo i pomilovati ga.

Podsjetimo, mediji u Hrvatskoj i regiji prenijeli su informaciju kako je Županijski sud u Rijeci potvrdio prvostepenu presudu iz 2017. godine prema kojoj je Luksetić nepravomoćno osuđen na dvije godine bezuvjetnog zatvora zbog ilegalne proizvodnje kanabisa i držanja marihuane radi prodaje. Ova presuda je još ranije izazvala reakcije u javnosti budući na njegove izjave da je marihuanu sadio kako bi sebi olakšao bolove uzrokovane multiplom sklerozom.