Gledati u budućnost
407

Predsjednica Hrvatske: Bošnjaci i Hrvati se moraju izdići iznad svega za dobrobit naroda

Piše: M. N.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u današnjem obraćanju kako je tragični čin Slobodana Praljka pogodio u srce hrvatski narod te poručila da jučerašnja presuda nije presuda Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu u BiH.

"Hrvatska nije bila agresor već je najviše učinila za opstanak cjelovite BiH. Hrvatsku i BiH napala je Miloševićeva Srbija i tzv. JNA. Hrvatska nije napala nikoga. Isto žalbeno vijeće kazalo je da 2016. godine tri hrvatska dužnosnika nisu bila optužena, da vanraspravno vijeće nije donijelo zaključak da je postojao udruženi zločinački poduhvat i nisu proglašeni krivim za bilo koji zločin. Moramo imati snage priznati da su neki naši sunarodnjaci u BiH počinili zločine i trebaju odgovarati za njih. Nepravedno je što na isti način nisu kažnjeni Srbi i Bošnjaci koji su počinili zločine nad Hrvatima u BiH", rekla je hrvatska predsjednica.

Poručila je kako se svi u BiH, a posebno Bošnjaci i Hrvati u FBiH, moraju izdići iznad toga za dobrobit naroda te je pozvala bošnjačke čelnike da učine sve kako se presuda ne bi zloupotrebljavala, već da bude završetak jednog, a početak novog razdoblja.

"Učinit ću sve da se ne pogoršaju bošnjačko-hrvatski odnosi i uskoro ću posjetiti BiH", kazala je.

Podsjetila je kako je Hrvatska podržala osnivanje ICTY-a imajući u vidu njegovu ulogu u osiguravanju pravde, ali je istakla kako ovaj sud nije bio ovlašten da stvara nove doktrine, čime je propustio ostvariti ulogu pravde za žrtve postavljajući se kao politički arbitar.

"Haški sud nije ispunio svoju temeljnu svrhu jer nalogodavci nisu procesuirani i kažnjeni, a zločini nisu povezani sa svojim ideolozima i vrhom tzv. JNA koja se stavila u službu projekta 'Velike Srbije'. Hrvatska je učinila sve da država BiH opstane kao cjelovita i podržali smo referendum te među prvima prepoznali neovisnost", istakla je.

Navela je i kako je Hrvatska primila stotine hiljada izbjeglica iz BiH, kao i da je liječila ranjene vojnike, a da je humanitarna i vojna pomoć ulazila u BiH upravo preko njihove teritorije.

"Hrvatska je imala presudnu ulogu u slamanju velikosrpske agresije i oslobodila velike dijelove BiH te spriječila ponavljanje srebreničkog genocida u Bihaću na poziv Alije Izetbegovića. HVO i ARBiH suočili su Miloševića s potpunim vojnim porazom te ga prisilili da sjedne za pregovarački sto i time okončala rat u BiH", rekla je Grabar-Kitarović.

Kazala je da će nastaviti zagovarati evropski put BiH i svih država Zapadnog Balkana kao jedini garant trajne stabilnosti i napretka.

"Na svima nama je odgovornost pronaći snagu za pomirenje među svim narodima na ovim prostorima. Sa zločinima se treba suočiti i s vlastitima. Hrvatska je to učinila", rekla je.

Poručila je Hrvatima u BiH da ostanu dostojanstveni i da se ne boje jer je Hrvatska uz njih te da im je potrebno zajedništvo.

"Treba biti oprezan u izjavama. Danas vidimo koliko su nas koštale izjave nekih bivših hrvatskih dužnosnika. Niko dugi pa ni Haški tribunal neće pisati našu historiju. Borit ćemo se za istinu i pravdu i o tome ću govoriti u Ujedinjenim nacijama koje su osnivač suda. Želim da rat i svu nesreću koju je na ovim prostorima prouzročila velikosrpska agresija ostavimo iza sebe odajući počast svim žrtvama, osuđujući sve zločine, ali gledajući prije svega u budućnost", zaključila je predsjednica Hrvatske.