{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Predsedavajući OEBS-u Dačić podržao dogovor iz Minska

Klix.ba
12.2.2015. u 17:47
0
23
Predsedavajući OEBS-u Dačić podržao dogovor iz Minska
0
Predsedavajući OEBS-u Dačić podržao dogovor iz Minska
Ivica Dačić (Foto: AFP)
Predsjedavajući OEBS-u, ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić pozdravio je danas rezultate samita u Minsku i dao punu podršku paketu mjera za implementaciju sporazuma iz Minska iz septembra 2014, koji je dogovorila Trilateralna kontakt grupa.
"Podstakao bih sve strane da iskoriste priliku koju ovaj paket predstavlja za prestanak neprijateljstva i smirivanje tenzija, što će nam omogućiti da dostignemo zajednički cilj – da se mir vrati na istok Ukrajine. Neumoran rad lidera Francuske, Nemačke, Rusije i Ukrajine koji je rezultirao usvajanjem ovog paketa, još jedan je podsjetnik šta može da bude postignuto zajedničkim naporima."

"Pozivam sve strane da u potpunosti primjene ovaj paket mjera, kako bi došlo do deeskalacije konflikta i kako ne bi više bilo civilnih žrtava. To će stvoriti uslove neophodne za rješavanje krize političkim sredstvima i postizanje izvodljivog i održivog rješenja na osnovu međunarodnog prava i obaveza OEBS-a", rekao je Dačić.

"Dozvolite mi da se zahvalim Trilateralnoj kontakt grupi i svojoj specijalnoj predstavnici, ambasadorki Hajdi Taljavini, čija se uloga u održavanju kontakta među stranama, čime je otvorena mogućnost za postizanje sporazuma, pokazala neprocenjivom," dodao je.

"OEBS je spreman da učini sve što može u okviru svog mandata da omogući punu implementaciju dogovorenih mjera. Očekujem da će Specijalna posmatračka misija OEBS-a u Ukrajini nastaviti da igra centralnu ulogu u ovim naporima", zaključio je Dačić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: