Bivši komadant logora OVK Klečka
0

Predao se Fatmir Limaj, u toku saslušanje

SRNA
Fatmir Limaj
Fatmir Limaj
Bivši komandant terorističkog logora tzv. OVK Klečka u kojem su tokom 1998. i 1999, godine držani, mučeni i ubijani civili i pripadnici Vojske i policije bivše Jugoslavije, Fatmir Limaj, dobrovoljno se danas popodne predao policiji i u toku je njegovo saslušanje u okružnom sudu u Prištini, potvrđeno je Srni u Kosovskoj policijskoj službi (KPS).

Prema istom izvoru, Limaj se predao policiji pošto je Ustavni sud Kosova odlučio da mu ukine poslanički imunitet na koji se on pozvao prije više mjeseci kada je specijalni tužilac Euleksa Mauricio Salustro podnio optužnicu protiv deset kosovskih Albanaca, koje predvodi poslanik poslanik u Skupštini Kosova Fatmir Limaj.

Očekuje se da će Euleks tužilac zatražiti, a sud potvrditi, zadržavanje u pritvoru Limaja, kao što je bio  slučaj i sa ostalim njegovim saoptuženicima za ratne zločine.

Limaj se sa još devetoricom bivših pripadnika OVK tereti za pet tačaka optužnice -  dvije za  ratni zločin protiv civilnog stanovništva i tri za ratni zločin protiv zarobljenika, koji uključuje i ubistva. 

Tužilaštvo navodi da je prikupilo dovoljno dokaza koji Limaja, Nedžmija Krasnićija, Nasera Krasnićija, Nasera Šalju, Sabita Šalju, Refkija Mazrekua, Arbena Krasnićija, Šabana Šalju, Behljulj Limaja i   Besima Škurdaja terete za zločine počinjene u logoru Klečka u blizini Lipljana, u centralnom dijelu Kosova, tokom 1999. godine.

Fatmir Limaj je podizanjem ove optužnice drugi put optužen za ratni zločin pošto je prethodno pred Haškim tribunalom odgovarao i  oslobođen za  zločine počinjene u logoru Lapušnik kod Glogovca.

Bivši komandant OVK poznatiji pod nadimkom `Čelik`  Fatmir Limaj tereti se za izdavanje naredbi i  učešće u mučenjima srpskih i  albanskih civila zatočenih u logoru OVK Klečka  u periodu oko 4.  aprila 1999 godine, navodi se u optužnici.
Tužilaštvo optužnicu zasniva na svjedočenju preživjelih koji su naveli da je Limaj izdao naredbu I učestvovao sa ostalim optuženim  u ubistvu dva srpska policajca - Veljka Markovića i  Nebojše Đuričića, zatočene  u logoru Klečka.

Svi optuženi se nalaze u pritvoru ili pod mjerama policijskog nadzora,  dok je do danas Limaj  pozivanjem  na poslanički imunitet uspijevao da umakne pravdi.

U odbranu Limaja stao je i predsjednik kosovskog parlamenta Jakup Krasnići koji je osporio pravo Euleksa  da pokreće ocjenu ustavnosti odluke o poslaničkom imunitetu  u slučaju optužbe za ratni zločin.

Krasnići je tim povodom došao u direktan sukob i  sa američkim ambasadorom Kristoferom Delom prije nešto više od mjesec dana od kada između predsjednika parlamenta i  američke Ambasade u Prištini ne postoji bilo kakav vid saradnje.