|

Praznovanje u balkanskim zemljama: Crnogorci će najviše odmarati

Praznovanje u balkanskim zemljama: Crnogorci će najviše odmarati
10
A
Anadolija
24.12.2014. u 13:54
11
komentara
10

dijeljenja
Praznovanje u balkanskim zemljama: Crnogorci će najviše odmarati Foto: Arhiv/Klix.ba
U povodu Nove godine i vjerskog praznika Božića, od svih zemalja balkanskog regiona najviše neradnih dana će imati stanovnici Crne Gore gdje se za Novu godinu ne radi dva dana, dok po tri dana praznuju pripadnici katoličke i pravoslavne vjere povodom Božića, dok će građani većeg dijela regije na raspolaganju imati manje neradnih dana.
Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore je saopćilo da su povodom predstojećeg praznika Nove godine i vjerskog praznika Božića, neradni dani u Crnoj Gori 1. i 2. januar, kao i 6., 7. i 8. januar 2015. godine za pripadnike pravoslavne vjeroispovijesti.

“Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Nova godina praznuje se 1. i 2. januara. Takođe, na osnovu Zakona o svetkovanju vjerskih praznika, vjernici pravoslavne vjeroispovjesti imaju pravo na plaćeno odsustvo, radi svetkovanja vjerskog praznika za Badnji dan i Božić, 6, 7. i 8. januara", saopšteno je iz Ministarstva rada i socijalnog staranja Crne Gore.

Osim toga, povodom predstojećeg katoličkog Božića, za zaposlene rimokatoličke vjeroispovjesti neradni dani su 24., 25. i 26. decembar.

Neradni dani u Albaniji će biti 25. decembar i 1. i 2. januar, dok je 6. i 7. januar vjerski praznik Božić za pripadnike pravoslavne vjeroispovijesti. 

Prema podacima Ministarstva rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Srbije, neradni dani u toj zemlji će biti 1. i 2. januar, povodom Nove godine, kao i 7. januar, kada će pravoslavni vjernici slaviti Božić. Osim toga, 25. decembar, u četvrtak, povodom katoličkog Božića, obilježava se kao neradni dan samo za katoličke vjernike.

Građani Bosne i Hercegovine će kao neradne dane imati 1. i 2. januar.

Naime, Zakonom o praznicima u Federaciji BiH, Nova godina se slavi 1. i 2. januara. Osim toga, u ovom entitetu neradni dani će biti 7. januar kao i 25. decembar, povodom božićnih praznika, ali samo za one koji obilježavaju te vjerske praznike.

Pored praznika koji se u Federaciji BiH proslavljaju kao državni praznici, Zakonom o radu je utvrđeno pravo zaposlenika da odsustvuje sa posla četiri radna dana tokom jedne kalendarske godine radi zadovoljavanja vjerskih, odnosno tradicijskih potreba.

Praznici u Republici Srpskoj utvrđeni su Zakonom o praznicima RS-a. Praznici u tom entitetu su republički i vjerski. Na dane republičkih praznika se ne radi, a na dane vjerskih praznika vjernici imaju pravo da praznuju po dva dana, prvi i drugi dan praznika. Građani manjeg bh. entiteta će tako odmarati 1. i 2. januara u povodu Nove godine, kao i svi u BiH, dok imaju na raspolaganju po dva dana povodom katoličkog, odnosno pravoslavnog Božića za one koji obilježavaju te praznike.

Stanovnici Kosova će povodom predstojećih praznika odmarati 1. i 2. januar, kao i 7. januar i 25. decembar povodom božićnih praznika za one Kosovare koji obilježavaju te praznike.

Stanovnici Makedonije će tokom predstojećih praznika na raspolaganju imati četiri dana. Prema Zakonu o praznicima u Makedoniji, neradni dani su 1. januar te 6. i 7. januar povodom pravoslavnog Božića su neradni za sve, a 25. decembar ne rade pripadnici katoličke vjeroispovijesti.

Tokom nastupajućih praznika stanovnici Hrvatske će imati na raspolaganju četiri neradna dana. Neradni dani u toj zemlji će biti 1. januar, kao praznik Nove godine, te 6. januar, kada će se slaviti praznik Sveta tri kralja. Također, neradni dani u toj zemlji će biti i 25. i 26. decembar kada se obilježava katolički Božić, odnosno Sveti Stjepan.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...