Srbija
0

Pravoslavna Nova godina obilježena uz vatromet i koncerte

Anadolija
Tradicionalnim vatrometima i koncertima u gradovima širom Srbije, dočekana je Nova godina po Julijanskom kalendaru.

Pravoslavnu Novu godinu na trgovima u gradovima širom Srbije veliki broj građana dočekao je uz muziku i vatromete, dok je veliki broj građana srbijanske prijestolnice Novu godinu dočekao u svojim domovima, u krugu porodice.

U Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu i Vranju, građani su Srpsku novu godinu dočekali uz različite koncerte izvođača raznih muzičkih žanrova, dok je na centralnom gradskom trgu u Novom Sadu, po prvi put priređena javna proslava. U Novom Sadu je tačno u ponoć priređen vatromet.

Pravoslavne starokalendarske crkve 14. januara u jednom danu obilježavaju Obrezanje Isusa Hrista, spomen na svetog Vasilija Velikog i početak građanske Nove godine, prenijela je Vjerska informativna agencija.

Pravoslavna Nova godina je praznik koji se slavi 14. januara po gregorijanskom kalendaru, koji dolazi na prvi dan januara po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična, Nova godina po Julijanskom kalendaru slavi se u balkanskim zemljama kao što su Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Makedonija.

Ovaj datum slave pravoslavci i u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji i brojnim drugim zemljama.

Na prijedlog Vlade Srbije u Srbiji je 14. januar neradni dan.