Reakcije američkih medija
0

"Pravo i muzika na čekanju: Josipović sada na čelu Hrvatske"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vodeći američki dnevnici prenijeli su agencijske vijesti o pobjedi Ive Josipovića na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj.

"Pravo i muzika na čekanju: Josipović sada na čelu Hrvatske" naslov je The New York Timesa koji prenosi agencijsku vijest Associated Pressa.

"Novajlija u višim ešalonima političke vlasti, Josipović ima neokaljanu karijeru, što je bonus u očima Hrvata umornih od istih političkih figura obično okaljanih aferama i intrigama. Njegovo razborito i pomirljivo ponašanje rijetkost su na Balkanu, naviklom na autoritativne čelnike", prenosi New York Times.

Washington Post također prenosi agencijsku vijest uz naslov "Hrvatska: Član opozicije pobijedio na predsjedničkim izborima".

"Iako je uloga predsjednika donekle ograničena u Hrvatskoj, glasanje je promatrano kao test hoće li Hrvatska zadržati svoj prozapadni smjer i borbu protiv korupcije", stoji u izvještaju.

Analitičari kažu da je Josipović pridobio dosta birača obećavši pravdu i iskorjenjivanje korupcije među dužnosnicima. U tekstu koji prenosi Washington Post navodi se i da pobjeda Ive Josipovića ojačava njegovu stranku SDP, koja je vladala od 2000. do 2003. godine.

Časopis BusinessWeek prenosi vijest agencije Bloomberg, specijalizirane za poslovne vijesti, koji u naslovu naglašava da će pobjeda Ive Josipovića ubrzati pregovore za članstvo Hrvatske u Evropskoj uniji.

"Jadranska zemlja, kojoj je cilj dovršiti pregovore s Evropskom unijom do juna, mora eliminirati korupciju i reformirati pravosuđe i brodogradnju kako bi, nakon Slovenije, postala sljedeća od republika bivše Jugoslavije koja će se priključiti najvećem svjetskom trgovinskom bloku do 2012. godine", prenosi BusinessWeek.

Christian Science Monitor, prenosi VoA, donosi izvještaj s izbora u Hrvatskoj kao prvu od vijesti iz svijeta. Izvještaj o pobjedi Ive Josipovića temelji se na izlaznim anketama birača, no kasnije je pobjedu potvrdilo Državno izborno povjerenstvo.

"Očekivali smo pobjedu, ali ne s tolikom razlikom", izjava je glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana u Christian Science Monitoru.