Kriminal u Srbiji
0

Pranje novca kroz sportske klubove, privatizaciju i ugostiteljstvo

SRNA
Novac od trgovine narkoticima i drugih krivčnih djela u posljednjih 20 godina u Srbiji se prao kroz sportske klubove, privatizaciju i ugostiteljski biznis, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen.

"Nelegalno stečen novac, osim pranja kroz sportske klubove i privatizaciju, legalizuje se i kroz ugostiteljski biznis", rekao je Homen za beogradsku "Politiku".

Homen je rekao da će finansijska istraga u slučaju grupe Darka Šarića, osumnjičenog za šverc dvije tone kokaina iz Južne Amerike, vrlo brzo pokazati koji su to sve lokali i ugostiteljski objekti kroz koje je prolazio "prljav" novac.

"U prvih 10 mjeseci primjene Zakona o oduzimanju imovine stečene krivičnim djelom oduzeto je oko 15 ugostiteljskih objekata. Vrlo često imamo pojavu da su oni izuzetno luksuzni, a nemaju svoju cjelishodnost, u smislu da mogu da zarade novac. Logično je da onda taj novac ne dolazi iz čistih izvora, već je interes tog objekta da se novac koji je nelegalno stečen, opere", rekao je Homen.

On je napomenuo da Srbija ranije nija imala adekvatnu kontrolu novca koji ulazi u Srbiju prilikom kupovine preduzeća, ali da su prošle godine izmijenjene odredbe zakona koje sada onemogućavaju osobama, koje su krivično osuđivane, da ulažu novac u privatizaciju.