Regija
0

Povučeno 17 američkih oficira s Kosova zbog zlostavljanja mlađih vojnika

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Desetak starješina Američke nacionalne garde raspoređenih u Mirovnoj misiji na Kosovu povučeno je iz vojne jedinice zbog pokrenute istrage o zlostavljanju novopridošlih mlađih vojnika, izjavio je komandant američke vojske u Evropi (USAREUR).

Svi povučeni su podoficiri i oficiri. Za sada ih ima ukupno 17 - potvrdio je jučer komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Mark Hertling u intervjuu za američki list Stars and Stripes.

Hertling je naveo da su neki počinili teža krivična djela od drugih, ali je odbio kazati više detalja o kakvoj se vrsti zlostavljanja radi. On je samo naveo da je istraga u toku i da se očekuju njeni rezultati u cilju podizanje optužnica u roku od sedmicu dana.

Prema njegovim riječima mnogi od problema su proizašli iz "prekomjernih fizičkih zahtjeva" prema vojnicima. Među povučenim starješinama s Kosova je i komandant jedinice Trećeg eskadrona Džordžije, 108. konjičkog puka.

  • Bilo je nekoliko starješina u jedinici koji su više doprinijeli (zlostavljanju) od ostalih. To je loša vijest za grupu starješina koji rade u suprotnosti s našim vrijednostima iako je ovo jedna od poruka koju ističem kao 'prijelomnu tačku' - dobre starješine ne prave ovakvu vrstu sranja - istakao je Hertling, prenio je Tanjug.

USAREUR je pokrenuo istragu početkom februara pošto je prijavu podnio mlađi vojnik u jedinici koji je prijavio da postoji "neprijateljsko radno okruženje", a vojni istražitelji otkrili da postoje široko rasprostranjeni problemi u toj jedinici na Kosovu, naveo je američki list.