U Beogradu večeras mirno
0

FOTO+VIDEO / Povrijeđeno više od 140 osoba, grad uništen

Sarajevo-x.com
Foto: Blic.rs
Foto: Reuters
Situacija na beogradskim ulicama, gdje je jutros došlo do sukoba između sudionika "Parade ponosa", njenih protivnika, te policije, posljednjih sati se smirila. Saobraćaj je normaliziran u središtu Beograda, a pripadnike žandarmerije je zamijenila saobraćajna policija.

Više od stotinu povrijeđenih policajaca, najmanje 200 privedenih demonstranata (16 maloljetnika), demolirani izlozi i sjedišta političkih partija, dva zapaljena policijska automobila, prevrnuti kontejneri, polomljeni saobraćajni znaci, suzavac koji je, nošen vjetrom, stigao do gotovo svih dijelova grada, je bilans višesatnog sukoba policije sa demonstrantima, pišu srbijanski mediji.

U današnjim sukobima lakše i teže je povrijeđeno 124 policajca i 17 demonstranata, a privedeno je 207 osoba, saopćeno je iz MUP-a Srbije.

U saopćenju se dodaje da je među povrijeđenima i jedan švicarski državljanin učesnik parade, koji je bio van dogovorenog kruga obezbjeđenja i trase i nije slijedio uputstva organizatora.

Iz MUP-a navode da je nerede u gradu izazvalo oko 6.000 protivnika "Parade ponosa", koji su se okupili na više lokacija.

Od 270 privedenih osoba 100 je zadržano zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo nasilničko ponašanje i krivična djela iz oblasti imovinskih delikata.

U neredima na ulicama oštećeno je 11 policijskih i tri vatrogasna vozila.

Nakon višesatnih sukoba policija je na ulicama Beograda uspostavila javni red i mir i u gradu je mirno, dodaje se u saopštenju.

Komunalne službe su počele s čišćenjem ulica koje su pune kamenja, flaša, konzervi, razbijenih žardinjera, te razlupanih autobuskih stajališta.

Na mnogim mjestima u gradu tokom parade koja je održana pod nazivom "Da šetamo zajedno", meta huligana bila je policija, ali i novinari.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je danas oko 6.000 izgrednika napadalo pripadnike policije koji su štitili učesnike Parade ponosa u Beogradu.

"Policija je uspešno obavila težak zadatak i spriječila krvoproliće", rekao je Dačić novinarima ispred Urgentnog centra u Beogradu nakon obilaska pripadnika policije, koji su povrijeđeni u današnjim neredima.

Najžeći sukobi bili su na Terazijama i u Knez Mihajlovoj, ispred sjedišta Demokratske stranke u Krunskoj, koje je zapaljeno i u Bulevaru kralja Aleksandra. Huligani su kamenjem gađali zgradu RTS-a, SPS-a, a širom grada razbijeni su brojni izlozi i opljačkane prodavnice.

Policija trenutno objezbjeđuje sve značajnije objekte u gradu, uključujući i ambasade.

"Grad je potpuno uništen, ali je najvažnije da nijedan ljudski život nije izgubljen", rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas agenciji Beta prilikom obilaska Trga Slavije, gdje je bilo sukoba pripadnika žandarmerije s huliganima koji su protestvovali zbog održavanja "Parade ponosa".

"Nismo mogli da predvidimo da je ovako nešto moglo da se desi. Oni koji su napali Demokratsku stranku, nisu bili tu zbog 'Parade ponosa', već isključivo da zaustave promjene i evropski put Srbije", kazao je povodom nereda ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac.

Oglasili su se i Vlada Srbije te predsjednik Boris Tadić, najoštrije osudivši vandalizam i nasilje huligana na ulicama Beograda.

"Izgrednici i organizatori nasilja biće uhapšeni i privedeni pravdi. Srbija će obezbijediti ostvarivanje ljudskih prava za sve građane, bez obzira na njihovu različitost i nikakvi pokušaji da im se sloboda uskrati nasiljem neće proći", najavio je predsjednik Tadić.

On je poručio da je država potpuno spremna da se obračuna sa vandalima i huliganima koji ugrožavaju bezbjednost građana Srbije.

Patrijarh srpski Irinej također je pozvao sve da se uzdrže od nasilja i da zavlada mir na ulicama Beograda.

Poruku Njegove svetosti prenio je episkop hvostanski Atanasije, vikar patrijarha Irineja.

"Njegova svetost patrijarh poziva sve da učine što mogu sa svoje strane da se ponovo uspostavi mir na ulicama ovoga grada, podsećajući da nema takvoga cilja koji bi mogao opravdati ugrožavanje života ljudi", rekao je vladika Atanasije.

Vlada Srbije je saopćila da preduzima sve zakonske mjere da obezbijedi javni red i mir, te da vinovnike i organizatore nasilja na ulicama Beograda privede pravdi.

Šteta pričinjena tokom sukoba procjenjuje se preko milion eura.