Hrvatska politička scena
0

Povratak Ive Sanadera na "mala vrata"

SRNA
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Ivo Sanader (Foto: Arhiv)
Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader vratio se na mala vrata u politiku - danas je u hrvatskom Saboru položio zakletvu i tako aktivirao svoj poslanički mandat u parlamentu.

Njegov povratak danima je punio medijski prostor, a sa velikom nervozom očekivali su ga njegovi dojučerašnji stranački saradnici iz vladajućeg HDZ-a.

Bivši hrvatski premijer 14. oktobra podnio je zahtjev za reaktiviranje mandata koji je e stavio u mirovanje 9. jula prošle godine, kada se povukao sa političke scene.

Hrvatski Sabor je  uz dva glasa protiv potvrdio povratak Sanadera u glavno zakonodavno tijelo, a on je nakon polaganja zakletve zauzeo mjesto u posljednjem redu dvorane u kojoj je atmosfera "pucala" od napetosti.

Svoj povratak novinarima je komentarisao na sebi svojstven način. 

"Kao što znate odlučio sam se potpuno povući iz hrvatske politike ali me nevjerovatni razvoj događaja nakon mog odlaska praktično natjerao da aktiviram svoj saborski mandat. Nadam se da ću zajedno s kolegama u Hrvatskom saboru doći do razloga onih koji su doveli do ovako nevjerovatnog i nedemokratskog razvoja događaja koji su apsolutno neprimjereni evropskim demokratskim standardima", rekao je Sanader nakon sjednice parlamenta.

On danas nije odgovorio na pitanje hoće li okupiti svoje  prijatelje u poslaničkim klupama, koji su mu ostali vjerni i  od kojih su ga neki srdačno pozdravili, i sa njima se uključiti u rušenje Vlade Jadranke Kosor.