Izaslanik SAD-a za Balkan
53

Povratak Gabriela Escobara: Boravio na Kosovu, zabrinut zbog položaja Srba na sjeveru zemlje

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Specijalni izaslanik SAD-a za Zapadni Balkan i zamjenik pomoćnika državnog sekretara Gabriel Escobar posjetio je Kosovo gdje se sastao s premijerom Kosova Albinom Kurtijem.

Nakon sastanka s Kurtijem, obraćajući se novinarima, Escobar je rekao da je odluka Centralne banke Kosova (CBK) o dinaru izazvala poteškoće za neke građane zemlje.

"Nadam se da će Vlada Kosova biti fleksibilna u razgovorima u dijalogu u utorak, u vezi sa regulativom CBK", rekao je Escobar, dodajući da odluka CBK otežava život građanima Srbije na Kosovu i da su u SAD-u zabrinuti.

"Moramo priznati da naši odnosi sada imaju izazove, a ti izazovi su zbog odnosa prema srpskoj manjini na Kosovu. To je hitno humanitarno pitanje koje se mora odmah riješiti. Nadam se da je Vlada pristala biti fleksibilna u tim razgovorima u dijalogu u utorak. U međuvremenu sam čestitao premijeru na odluci koju je donio u vezi s Dečanima. Bila je to teška odluka, ali ispravna", rekao je Escobar.

Escobar je rekao da će napustiti Kosovo u petak. Kazao je da je čuo ispovijesti srpskih građana Kosova o izazovima s kojima se suočavaju zbog nove Uredbe CBK.

"To su najugroženiji članovi, osobe s invaliditetom, umirovljenici i studenti. Bio sam dirnut njihovim pričama o tome kako je odluka utjecala na njih. Premijer je to prihvatio i obećao da će vidjeti neke od prijedloga koje sam mu danas dao", rekao je Escobar.

Upitan o kritikama neuravnoteženog pristupa SAD-a prema Kosovu, Escobar je rekao da je sve što je SAD napravio u posljednjih godinu dana bilo za Kosovo.