Simoviću i Kaliniću 40 godina
0

Potvrđene presude pripadnicima zemunskog klana

SRNA
Specijalni sud potvrdio je pravosnažnu presudu, kojom su Miloš Simović i Sretko Kalinić,dok su bili u bjekstvu, ponovo osuđeni na 40 godina zatvora za zločine "zemunskog klana".

Posebno odjeljenje Višeg suda u Beogradu presudilo je da na snazi ostaje presuda kojom su Simović i Kalinić zbog niza ubistava, otmica i drugih krivičnih djela bili osuđeni u odsustvu na maksimalne kazne zatvora pred tim sudom, prenosi "B92".

Oni imaju pravo da na današnju odluku ulože žalbu Apelacionom sudu u Beogradu, a pravosnažna presuda kojom su osuđeni na maksimalnu zakonsku kaznu ostaje na snazi sve do izricanja nove pravosnažne presude.

Kalinić i Simović su, poslije sedam i po godina bjekstva, uhapšeni u junu 2010. godine, a sud im je na njihov zahtjev dozvolio obnovu procesa, jer im se sudilo u odsustvu.

Tokom prvobitnog procesa utvrđeno je, a današnjom presudom potvrđeno, da su Simović i Kalinić zajedno učestvovali u devet ubistava, dizanju u vazduh Firme "Difens roud", kao i otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Apelacioni sud je nedavno potvrdio presudu kojom su Simović i Kalinić osuđeni na po 30 godina zatvora zbog učešća u ubistvu premijera Zorana Đinđića.

Protiv Kalinića i Simovića u toku je i sudski postupak u kojem su, zajedno sa Lukom Bojovićem i Vladimirom Milisavljevićem zvanim Vlada Budala, optuženi za tri ubistva i dva pokušaja ubistva.