Srbija
0

Potvrđene presude bivšim "Škorpionima"

SRNA
Vijeće za ratne zločine Vrhovnog suda Srbije (VSS) potvrdilo je višegodišnje kazne zatvora bivšim "škorpionima" Slobodanu Mediću i Branislavu Mediću za ratni zločin strijeqanja šest muslimanskih civila kod Trnova, 1995. godine.

Kao neosnovani odbijeni su zahtjevi njihovih branilaca za ispitivanje zakonitosti pravnosna`nih presuda Okružnog suda u Beogradu i Vrhovnog suda, kojima je Slobodan Medić osuđen na 20, a Branislav Medić na 15 godina zatvora.

Vrhovni sud je ocijenio da tim presudama, nisu učinjene povrede zakona, na koje se ukazuje u zahtjevima branilaca osuđenih Slobodana Medića i Branislava Medića - prenose beogradski mediji.

Ranije je Vrhovni sud potvrdio prvostepenu presudu Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu kojom je Slobodan Medić osuđen na 20 godina zatvora, dok je Branislavu Mediću smanjio kaznu sa 20 na 15 godina zatvora.

Prvostepenom presudom Vijeća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, između ostalih, Slobodan Medić i Branislav Medić oglašeni su krivim, kao saizvršioci ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Za zločin u Trnovu je na maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora pravosnažno osuđen komandant jedinice "Škorpioni" Slobodan Medić, Branislav Medić osuđen je na 15 godina, Pero Petračević, koji je jedini priznao krivicu, na 13 godina zatvora, a potvrđena je i oslobađajuća presuda Aleksandru Vukovu.

Nekadašnji pripadnik paravojne formacije "Škorpioni" Aleksandar Medić, na ponovljenom suđenju, osuđen na pet godina zatvora, za učešće u ubistvu šest muslimanskih civila u Trnovu, 1995. godine.

Optužnica protiv "Škorpiona" podignuta je na osnovu video-snimka egzekucije koji su napravili sami pripadnici te jedinice, a koji je prvi put javno prikazan na suđenju Slobodanu Miloševiću pred Haškim tribunalom u junu 2005. godine.