Hrvatska
0

Potvrđene nagodbe dvoje optuženih u slučaju Fimi media

SRNA
Anita Pepeš - Lončar
Anita Pepeš - Lončar
U Županijskom sudu u Zagrebu danas je održano pripremno ročište u slučaju Fimi-media, jedne od najvećih korupcijskih afera u kojoj su optuženi nekadašnji hrvatski premijer Ivo Sanader i bivši funkcioneri HDZ-a, a na kojem su Anita Papeš-Lončar i Bojan Dimić priznali izvlačenje novca iz državnih firmi za HDZ i nagodili se za zatvorsku kaznu.

Papeš-Lončar je priznala krivicu i nagodila se za zatvorsku kaznu u trajanju od 11 mjeseci, a Dimić za zatvorsku kaznu od šest mjeseci. Prema navodima optužnice, Pepeš-Lončar je iz državnih firmi izvukla oko 46,5 miliona kuna, a Dimić je državni novac izvlačio preko svoje firme.

Sanaderov advokat Čedo Prodanović istakao je da je očekivao i više nagodbi, naglasivši da to zavisi od honorara, prenose hrvatski mediji. On je poručio da će odbrana rušiti vjerodostojnost svjedoka posebno bivšeg HDZ-ovog računovođe Mladena Barišića i blagajnice Branke Pavošević.

Ročište je trajalo kratko, a sutra slijedi iznošenje dokaznog materijala. Na sud su, osim Anite Lončar-Papeš i Bojana Dimića, došli Ivo Sanader, Ratko Maček, Branka Pavošević, Nevenka Jurak i Mladen Barišić, a HDZ je predstavljao Damir Sesvečan.

U naredna tri dana sudija Ivana Čalić trebalo bi da odredi datum početka suđenja Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima koji su optuženi za "izvlačenje" više od 70 miliona kuna iz državnih poduzeća i ministarstava.

Fimi-media jedna je od najvećih korupcijskih afera u kojoj su osim Sanadera i HDZ-a optuženi i bivši funkcioneri te stranke. Svi se terete da su svoj "crni fond" punili novcem izvučenim iz državnih institucija i ministarstava i to putem privatne firme Fimi-media. 

Prema optužnici, Sanader se lično okoristio sa 15 miliona kuna, a u HDZ-ov "crni fond" od 2003. do 2009. godine nezakonito se slilo gotovo 32 miliona kuna.