Hrvatska
0

Potvrđena optužnica protiv Edija Mišića za ubistvo Meksikanke

SRNA
Edi Mišić
Edi Mišić
Županijski sud u Splitu potvrdio je optužnicu protiv Edija Mišića zbog ubistva meksičke turistkinje Selene Margarit Graciano Macedo u splitskom parku Marjan u augustu prošle godine.

Sud je odbio prigovore Mišićeve odbrane i potvrdio optužnicu za teško ubistvo Meksikanke.

Županijsko tužilaštvo ga tereti da je Macedovu ubio na posebno okrutan i krajnje podmukao način. Hrvatski mediji navode da bi za to mogao dobiti kaznu dugotrajnog zatvora od 40 godina.

Policija je tokom istrage utvrdila da je 28-godišnji Edi Mišić 22. augusta u poslijepodnevnim satima u parku Marjan presreo 31-godišnju djevojku kojoj je samoljepljivom trakom vezao ruke i usta, a zatim odnio na skrivena lokaciju.

Tamo je djelimično razodjenuo i zaklao kuhinjskim nožem, a zatim je njeno tijelo prekrio slojem zemlje i granja. Dio njenih ličnih stvari, nož, dres fudbalskog kluba "Milan" i druge predmete ubacio je u svoj ruksak i bacio ga nedaleko od mjesta događaja.

Nestanak Meksikanke prijavio je policiji njen brat, pošto se neko vrijeme nije vratila u hostel u kojem su odsjeli.

Policija je tijelo djevojke pronašla 25. augusta i počela opsežne potrage za ubicom.

U istrazi je obavljeno oko 280 informativnih razgovora, a privedeno je 80 osoba.

Dio potrage bio je usmjeren i prema Srbiji, odnosno Novom Sadu, budući da je na području Splita boravio čovjek koji je na sebi nosio isti ili sličan dres fudbalskog kluba "Milan". DNK je analizom utvrđeno da Novosađanin nije ubica.

Mišić je uhapšen početkom oktobra prošle godine. Policija je u njegovom stanu pronašla set noževa, a onaj koji je nedostajao bio je u njegovom odbačenom ruksaku u šumi.