Vrhovni sud Srbije
0

Potvrđena odluka o pritvoru za odbjeglog Edvarda Broza

FENA
Srbijanski je Vrhovni sud potvrdio pritvorsku odluku Okružnog suda u Beogradu za Edvarda Broza, unuka Josipa Broza Tita, optužena za izazivanje prometne nesreće u pijanu stanju 1992., te bi uskoro za njim mogla biti raspisana nova međunarodna tjeralica.

Po priopćenju objavljenu u ponedjeljak Vrhovni je sud odbacio kao neosnovane žalbe njegovih odvjetnika te potvrdio odluku Okružnog suda o pritvoru, jer se optuženi Broz nije odazvao na više glavnih rasprava, a postoje i okolnosti koje upućuju da se krije.

U obrazloženju odluke navodi se da je optuženik postao nedostupan državnim tijelima, jer nije pristupio glavnoj raspravi unatoč tomu što mu je zabranjeno napuštanje boravišta u Beogradu, s obvezom da se svakih 15 dana javlja sucu.

"Sudski pozivi su, s naznakom da se odselio, vraćani s adrese na kojoj se optuženik obvezao da će se nalaziti dok ne završi postupak, a prestao se redovito javljati sudu, iako je na to obvezan izrečenom mjerom", navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

Nakon odluke Vrhovnog suda Okružni sud u Beogradu trebao bi odlučiti o raspisivanju nove međunarodne tjeralice za Brozom, koji je bio uhićen na temelju međunarodne tjeralice u siječnju ove godine, pošto je 16 godina bio nedostupan srbijanskom pravosuđu, ali je nakon nekoliko dana pritvora pušten da se brani sa slobode.

Njegov odvjetnik Vladimir Petrović prošli je tjedan srbijanskim medijima izjavio da je njegov branjenik napustio Srbiju kako bi u Hrvatskoj regulirao mirovinu, ali nije objasnio kako je prešao granicu, budući da je Edvardu Brozu sudskom odlukom bila oduzeta hrvatska putovnica.

Broz se nije odazvao na sudske rasprave zakazane u Okružnom sudu 27. maja, 18. juna i 17. septembra.

Optužen je za teško kazneno djelo protiv sigurnosti prometa sa smrtnim ishodom, odnosno vožnju u pijanu stanju (2,05 promila alkohola u krvi) i prometnu nesreću u kojoj je jedna osoba poginula, a četiri su teže i lakše ozlijeđene.