Novi podaci
0

Potvrđena 204 slučaja nove gripe u Srbiji

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Srbiji su do sada potvrđena 204 slučaja oboljevanja od novog gripa A (H1N1), a u protekle dvije sedmice registrovano je čak 60 oboljelih - saopštio je Institut za javno zdravlje "Batut" u Beogradu.

Za samo protekle dvije sedmice potvrđeno je 60 slučajeva oboljevanja od novog gripa i to uglavnom kod djece školskog uzrasta.

Na osnovu utvrđenog povećanja učestalosti oboljenja sličnih gripu, posebno kod djece, prijavljeno je šest epidemija novog gripa i to u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu i epidemije u školskom kolektivu u Čačku i Nišu. 

Preduzete su sve mjere za sprečavanje i suzbijanje gripa -  navedeno je u saopštenju.

Od registrova 204 slučaja, 72 se dovode u vezu sa putovanjem, a oboljele osobe su sa  područja Beograda, Novog Sada, Niša, Sombora, Srbobrana, Nove Pazove, Šapca, Subotice, Kučeva, Kragujevca, Pančeva, Stare Pazove, Sremske Mitrovice, Loznice, Kraljeva, Kikinde, Čačka, Ćuprije, Zrenjanina, Vršca, Prokuplja, Trstenika, Paraćina, Požege, Užica, Pirota, Smedereva, Šida, Leskovca, Kruševca i Kosovske Mitrovice. 

U saopštenju se podsjeća da je registrovan i treći smrtni slučaj od novog gripa, a riječ je o pacijentkinji iz Ćuprije koja je bila hronični srčani bolesnik i koja je hospitalizovana u bolnici u Ćupriji.