Regija
0

Potvrđen prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Hrvatski ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović izvijestio je danas da je potvrđen prvi slučaj svinjske gripe u Hrvatskoj, istaknuvši da je pacijent izliječen nakon tri do četiri dana kućne njege te da nije bilo prenosa virusa na osobe koje su s pacijentom bile u kontaktu.

Pacijent zaražen virusom nove gripe tipa A (H1N1) boravio je izvan Hrvatske, u Turskoj i Egiptu, te se pretpostavlja da je tamo zaražen, rekao je ministar. U Hrvatsku je došao sa simptomima gripe, a da je riječ o novoj gripi tipa A (H1N1), potvrđeno je danas iz Kolaborativnog centra Svjetske zdravstvene organizacije za influencu u Londonu.

Ministar je istakao da je pacijent izliječen za svega tri do četiri dana kućnom njegom - čajem, limunom i tuširanjem, bez ikakvih antivirusnih i antibakterijskih lijekova, te da je već danas na svom radnom mjestu bez ikakvih simptoma. Niko od osoba s kojima je bio u kontaktu nije zaražen, rekao je Milinović, koji je istakao zadovoljstvo što je taj slučaj tako jednostavno riješen i što je skinuo sumnju da je "svinjska gripa opasna bolest".

Izrazivši nadu da će to ublažiti paniku u vezi s pojavom novog oblika gripe, ministar je još jednom ponovio da je hrvatske zdravstveni sistem spreman za eventualnu pandemiju tzv. svinjske gripe.