Srbija
1

Potraga za novcem umješanih u krađu Cezanneove slike

SRNA
Slika "Dječak u crvenom prsluku"
Slika "Dječak u crvenom prsluku"
Srpski tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević potvrdio je da pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) pretresaju objekte na tri lokacije u potrazi za novcem osoba za koje su sumnja da su umiješane u krađu slike Paula Cezannea "Dječak u crvenom prsluku".

Radisavljević kaže da je u toku pretres stana organizatora pljačke Ivana Pekovića u Ulici Dimitrija Tucovića u Bedogradu, dok se drugi objekat nalazi na Dedinju.

Direktor policije Milorad Veljović rekao je da je u toku pretres na tri lokacije u Beogradu, kod tri osobe, s ciljem pronalaženja dokaza i novca u vezi sa krađom slike.

Veljović je rekao za beogradske medije da će ove osobe biti privedene ukoliko se utvrdi da su umiješane u krađu.

Četiri osobe koje se sumnjiče da su ukrale sliku Cezannea uhapšene su prije pet dana, a kod njih je tada, osim slike "Dječak u crvenom prsluku", pronađeno 1,5 miliona eura, 60.000 franaka, kao i četiri vozila.

Uhapšenima Ivanu Pekoviću, Bobetu Nedeljkovskom, Rašku Mladenoviću i Goranu Radojeviću određen je pritvor.

Do trenutka hapšenja posrednik im je za sliku isplatio 2,8 miliona eura, iz tri puta, tako da policija sada traga za preostala 1,3 miliona eura. Uhapšeni su planirali da ukradenu sliku Cezannea prodaju za 3,5 miliona eura.
Slika Paula Cezannea "Dječak u crvenom prsluku", vrijedna 100 miliona eura, koju su 2008. godine u Švicarskoj ukrali srpski državaljani nađena je 12. aprila u Beogradu. 

Kako je ranije saopšteno iz MUP-a Srbije, vođa grupe je Ivan Peković iz Beograda, za kojim su u potjeri učestvovali i specijalni "presretači" saobraćajne policije. 

U potrazi za slikom "Dječak u crvenom prsluku", kao i za kriminalnom grupom, SBPOK angažovala je i prikrivenog isljednika koji je, glumeći taksistu, bio u stalnom kontaktu sa osumnjičenom četvorkom.