Regija
0

Potpisani međudržavni sporazumi Srbije i Rusije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Nakon razgovora predsjednika Srbije Borisa Tadića i predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva u Palati Srbija u utorak, predstavnici dvije zemlje potpisali su niz međudržavnih sporazuma.

Medvedev i Tadić prethodno su razgovarali "u četiri oka" oko sat vremena, prenose lokalni mediji.

S predsjednikom Rusije u Beograd je u utorak doputovala dvadesetočlana delegacija u kojoj su tri ministra, dva pomoćnika predsjednika i čelni ljudi više vodećih ruskih kompanija.

Potpisani su sporazumi o saradnji u oblasti humanitarnog reagovanja u vanrednim situacijama, sprječavanju nepogoda tehnogenih havarija i uklanjanja njihovih posljedica, o saradnji u oblasti unutarnjih poslova i u oblasti kulture, nauke, sporta i omladinske politike za period od 2009. do 2011. godine, kao i sporazum o parlamentarnoj saradnji dvije zemlje i Memorandum o saradnji administracije Kurske oblasti s Ministarstvom ekonomije i regionalnog razvoja Srbije.

Ugovor o gasovodu Južni tok i o formiranju zajedničkog preduzeća za skladište gasa "Banatski dvor" potpisali su generalni direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović i predsjednik uprave "Gazproma" Aleksej Miler.

Odnosi Srbije i Rusije idu godinama uzlaznom linijom i postoji razumjevanje u svim oblastima u kojima djeluju dvije države, ocijenio je predsjednik Srbije Boris Tadić nakon razgovora s predsjednikom Ruske Federacije Dmitrijem Medvedevim. Tadić je poslije sastanka s Medvedevom u Palati "Srbija" zahvalio ruskom predsjedniku na principijelnoj i snažnoj podršci koju Rusija daje Srbiji u odbrani vlastitog integriteta na Kosovu.

Tadić je na zajedničkoj konferenciji za štampu s Medvedevom izjavio da je sastanak s predsjednikom Rusije bio "izuzetan" i ocijenio da je Rusija nezaobilazan faktor međunarodne politike, svjetske ekonomije i međunarodne sigurnosti.

Predsjednik Srbije je dodao da je Srbija naišla na pozitivan odgovor predsjednika i premijera Rusije u vezi s zahtjevom za podršku Srbiji u uslovima ekonomske krize i realizaciji projekta Južni tok, i naglasio da Srbija danas razvija odnose s Rusijom u domenu ekonomije koji imaju značaj za razvoj srpske, ali i evropske privrede.

Poslije sastanka s predsjednikom Srbije ruski predsjednik Dmitrij Medvedev rekao je da će Rusija "braniti suverenitet Srbije u cijelini kada je u pitanju Kosovo".

On je rekao da su pregovori bili "odlični", da se odnosi dvije zemlje razvijaju, a da će novi projekti "još čvršće povezati Srbiju i Rusiju".

  • Sada smo na pravom putu i ovi projekti pokazuju historijsku vezu Srbije i Rusije. Modernizacija NIS-a, učešće u izgradnji gasovoda „Južni tok“, podzemni rezervoar u Banatskom Dvoru, sve su to veliki projekti od kojih zavisi energetska sigurnost Evrope na čemu mi aktivno radimo, rekao je Medvedev.

Medvedev je dodao da već postoji velika razmjena između dvije zemlje u oblasti kulture, da odnosi naroda Srbije i Rusije traju stoljećima jer su oni "duhovno bliski" , i naglasio da Rusija podržava odluku Srbije o evropskim integracijama.

Među privrednicima u sklopu delegacije ruskog predsjednika, koji će u Beogradu razgovarati o mogućnostima za saradnju sa srpskim partnerima, nalaze se i predsjednik kompanije Lukoil, predsjednik Moskovske banke, generalni direktor Gazpromnjefta, predsjednik Gazproma i predsjednik Ruskih željeznica.

Za izvještavanje o posjeti Medvedeva Srbiji akreditovano je više od 550 novinara, snimatelja i fotoreportera, među kojima su 52 ekipe iz Rusije.

Srpski zvaničnici su posjetu Medvedeva ocijenili kao "historijsku", naglašavajući da će ona doprinjeti razvoju bilateralnih odnosa dviju zemalja.

Medvedev će, prema planu, u glavnom gradu Srbije provesti oko osam sati a u okolini Palate Srbija, u kojoj su održavani zvanični sastanci, raspoređen je veliki broj pripadnika policije.

Lokalni mediji izvještavaju da je broj policajaca dodatno raspoređenih u prijestolnici Srbije zbog dolaska Medvedeva oko šest hiljada.

Poslije razgovora u Palati Srbija, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić s gradonačelnikom Beograda Draganom Đilasom i predstavnicima veterana iz Drugog svjetskog rata položit će vijence na Groblju oslobodilaca Beograda.

Ruski predsjednik potom će se obratiti poslanicima Skupštine Srbije, a na kraju posjete Beogradu će prisustvovati svečanoj akademiji u Sava centru, povodom 65. godišnjice oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Prema najavama iz Moskve, ruski predsjednik bi tokom posjete Beogradu trebalo da se sastane i s predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Sam Medvedev je uoči današnjeg dolaska u Beograd izjavio da je riječ o "veoma važnoj posjeti, koja će potvrditi tradicionalno dobre odnose dviju zemalja", prenosi BBC.

Medevdev je naglasio da "niko ne smije da tvrdi da je kosovsko pitanje riješeno, a da Srbija o tome nije rekla posljednju riječ".

Dmitrij Medvedev je prvi ruski predsjednik koji posjećuje Srbiju, i to na dan obilježavanja 65 godina od oslobođenja Beograda od njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu, podsjeća BBC.

Zvanična ruta kojom će se kretati ruski predsjednik čuvana je u najstrožoj tajnosti, a nadležne službe nisu unaprijed saopćile koje će sve ulice biti zatvorene za saobraćaj.

Ruski predsjednik će se oko 16 sati obratiti poslanicima Skupštine Srbije, a potom će prisustvovati koktelu koji će za gosta iz Rusije i njegovu pratnju, kao i za srpske poslanike i zvanice, biti priređen u Domu Narodne skupštine Srbije, javio je BBC.