Regija
0

Potpisan sporazum o približavanju EU-a i Srbije

FENA
Evropska unija i Srbija potpisale su u utorak prvi sporazum o približavanju EU-a i Srbije, s nadom da će na srbijanskim općim izborima 11. maja osigurati pobjedu proevropskih snaga nad nacionalistima.

Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, čija zemlja predsjedava EU-om, evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn i potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpisali su tekst Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) pred srbijanskim proevropskim predsjednikom Borisom Tadićem.

Jedan po jedan i ostali ministri vanjskih poslova EU-a potpisli su sporazum, javio je AFP.

Na zahtjev Holanđana i Belgijanaca SSP, prvi korak prema priključenju Evropskoj uniji, ostat će ipak bez ikakvog učinka dok ne bude potpune saradnje Beograda s Međunarodnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Haagu i hapšenja bivšega vojnog vođe Srba u BiH Ratka Mladića.

Vijeće ministara Evropske unije donijelo je u utorak u Luxembourgu odluku da SSP sa Srbijom odmah po potpisivanju praktično automatski bude stavljen izvan snage sve do ispunjenja uvjeta pune saradnje s ICTY-em.

Sporazum je potpisan nakon dvije i po godine pregovora, ali i u okolnostima potpune podijeljenosti političkih snaga u Srbiji o tome da li je poslije nelegalnog proglašenja nezavisnosti Kosova trebalo bez dodatnih razgovora s Unijom staviti potpis na taj dokument.

Prije potpisivanja SSP-a prisutnima su se obratili predsjedavajući Vijeća ministara EU-a Dimitrij Rupel, evropski povjerenik za proširenje Ollie Rehn, visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Javijer Solana, kao i predsjednik Srbije Boris Tadić te potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić.