{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Potpisan protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u

F
9.7.2008. u 12:58
0
0
Potpisan protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u
0
Potpisan protokol o pristupanju Hrvatske i Albanije NATO-u
Foto: Reuters
Stalni predstavnici zemalja članica NATO-a potpisali su u srijedu u Bruxellesu Protokol o pristupanju Savezu Hrvatske i Albanije, u prisutnosti ministara vanjskih poslova dviju zemalja.
Nakon potpisivanja pristupnog Protokola do okončanja postupka ratifikacije dvije će zemlje moći sudjelovati u radu Sjevernoatlantskog vijeća i ostalih tijela NATO saveza, ali bez prava glasa.

"Od danas će Hrvatska i Albanija zauzeti mjesto za našim stolom", rekao je glavni tajnik NATO-a Jaap de Hoop Scheffer na sastanku Sjevernoatlantskog vijeća na kojem je potpisan Protokol o pristupanju.

"Ovo je povijesno postignuće ne samo za Hrvatsku i Albaniju nego i za NATO", rekao je Scheffer, dodajući kako Savez očekuje da dvije zemlje nastave s reformama dok traje proces ratifikacije Protokola.

Dobrodošlicu u NATO-u Hrvatskoj i Albaniji poželio je i doajen u Sjevernoatlantskom vijeću danski veleposlanik Per Poulsen-Hansen.

Potpisivanje Protokola uslijedilo je nakon što su Hrvatska i Albanija na samitu NATO-a u Bukuruštu dobila poziv da se pridruži Savezu.

Nakon potpisivanja Protokola o proširenju započinje ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica. Kada se završi postupak ratifikacije, zemlje članice obavijeste o tome američki State Department, koji je depozitar Vašingtonskog ugovora, a onda glavni tajnik NATO-a poziva zemlju da pristupi Sjevernoatlantskom ugovoru.

Na kraju pozvana zemlja, sukladno svojoj nacionalnoj proceduri, ratificira protokol, a čim se svi ratifikacijski instrumenti dostave State Departmentu, ona postaje punopravnom članicom NATO-a.

Stupanje u članstvo, prenosi Hina, formalno se obilježava svečanim podizanjem zastave nove članice ispred sjedišta NATO-a u Bruxellesu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: