Regija
0

Potpisan koalicijski sporazum između HDZ-a i koalicije HSS-HSLS

FENA
Predsjednik HDZ-a i mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade Ivo Sanader potpisao je danas, u središnjici HDZ-a, s čelnicima HSS-a i HSLS-a Josipom Friščićem i Ðurđom Adlešić koalicijski sporazum za iduće četiri godine.

Opširan sporazum, na 119 stranica, potpisan je u četiri primjerka, po jedan za svaku stranku, a četvrti za skrbnika sporazuma, za kojega je određen dosadašnji potpredsjednik Vlade i HDZ-ov pregovarač Damir Polančec.

Potpisnici sporazuma naglasili su da je riječ o novoj praksi koalicijskog pregovaranja u Hrvatskoj, na koju će se pozivati pregovarači kod sastavljanja vlada u budućnosti.

"Ovo je prvi sporazum ove vrste od osamostaljenja Hrvatske. Do sada smo imali različite kombinacije vlasti - HDZ-ovu 90-ih, koalicijsku od 2000. i podršku partnera u Saboru od 2003., a ovo je prvi doista programski sporazum", ocijenio je Sanader, nakon potpisivanja.

Stranke još uvijek nisu riješile pitanje ustroja nove vlade, kao ni kadrova koji će provoditi potpisani program, a konzultacije o tome nastavljene su odmah po potpisivanju sporazuma.