Regija
0

Potjernica za Jocom Amsterdamom

SRNA
Foto: Dnevnik.hr
Foto: Dnevnik.hr
Na osnovu iskaza tajnog svjedoka u Županijskom sudu u Zagrebu, hrvatska policija će za ubistvo suvlasnika hrvatskog "Nacionala" Ive Pukanića, osumnjičiti kao naručioca ili organizatora atetnata Sretena Jocića - Jocu Amsterdama i za njim raspisati međunarodnu potjernicu, pišu hrvatski mediji.

Tajni je svjedok je 10. aprila istražnom sudiji ispričao da je i sam od početka učestvovao u pripremama atentata, ali da se dan prije nego što je Pukanić likvidiran posvađao s Robertom Matanićem zbog podjele novca.

Svjedok je potvrdio da je postojao i "rezervni plan" za likvidaciju Pukanića - ubistvo iz snajpera.

Prema iskazu tajnog svjedoka, ubistvo Pukanića je naručio i organizovao Joca Amsterdam, koji je za to angažovao Slobodana Đurovića i Roberta Matanića.

On je potvrdio je da je u cijelu priču bio upleten i Milenko Kuzmanović, koji je pušten iz jednomjesečnog pritvora zbog nedostatka dokaza.

Matanić je, prema navodima svjedoka, za Jocu Amsterdama "odrađivao poslove i po Bugarskoj", a osim Pukanića trebao je ubiti i oca i sina, Hrvoja i Novicu Petrača, najpoznatija imena zagrebačkog podzemlja.

Informacije o naručenim likvidacijama Petrača navodno su potvrdili i Matanić i Amir Mafalani, koji su rekli da su ih naručili Turci i to za 1,2 miliona eura.

Matanić je policijskim isljednicima još ispričao da mu je Slobodan Đurović lično prenio poruku Stanka Subotića Caneta da za 500.000 eura likvidira Pukanića.

Pukanić i šef marketinga "Nacionala" Niko Franić ubijeni su u oktobru prošle godine u centru Zagreba prilikom eksplozije bombe koja je bila postavljena ispod Pukanovićevog automobila.