Regija
0

Potjernica za Florence Hartmann u Zagrebu ne važi

SRNA
Florence Hartmann
Florence Hartmann
Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava uručio je danas u Zagrebu nagradu za životno djelo "Petar Mrkalj" bivšoj portparolki Haškog tužilaštva Florence Hartmann, osuđenoj na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haškog tribunala.

Primajući nagradu u Zagrebu, gdje je doputovala iako je Haški tribunal izdao nalog za njeno hapšenje, Hartmannova je rekla da se ne plaši hapšenja u Hrvatskoj i da joj je drago da "umjesto batine ili potjernice danas dobija nagradu".

Ona kaže da joj hapšenje stalno "visi nad njom" i da se, iako to ne bi voljela, može dogoditi uvijek. Hartmannova tvrdi da se već obratila predstavnicima za slobodu medija OEBS-a, ali da od njih nema odgovora.

Hartmannova je osuđena na sedam dana zatvora zbog nepoštivanja Haškog suda, pošto nije platila novčanu kaznu, na koju je prvobitno osuđena zbog objavljivanja dvije povjerljive odluke iz procesa protiv Slobodana Miloševića.

Iako je Interpol za Hrtmannovom raspisao potjernicu, portparol hrvatskog MUP-a Krunoslav Borovec kaže da u Hrvatskoj ne postoji nikakav nalog za njeno hapšenje.

Iz Hrvatskog helsinškog odbora su ranije saopštili da su zbog delikatnosti situacije u stalnom kontaktu s državnim institucijama.

Hartmannova je, kako prenose zagrebački mediji, jučer stigla u Hrvatsku, a na aerodromu je dočekao predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak.