Tragedija kod Hvara
9

Postoji mogućnost da su se Italijani otrovali ugljenmonoksidom, istražitelju pozlilo

E. Sk.
Foto: Index
Foto: Index
Ograničeni smo količinom informacija koje možemo dati, saopćeno je na konferenciji za novinare u Splitu na kojoj je informirana javnost o stanju Italijana kojima je pozlilo na brodu kod Hvara nakon čega su helikopterom prebačeni u splitsku bolnicu.
Docentica Branka Polić kazala je da su 14-godišnja djevojčica i petogodišnji dječak i dalje životno ugroženi te da postoji mogućnost da su se otrovali ugljenmonoksidom jer im je u krvi povišen nivo karboksihemoglobina.

"Ugroženi su mozak, srce i cirkulacija. Ako je neko na respiratoru, znači da njegova pluća ne funkcioniraju ili je u mozgu kompromitiran centar za disanje. Kod djece smo proveli komplicirane postupke. Ne možemo reći koliko će trajati liječenje. Važno je vrijeme od inhalacije do dolaska do nas. Ono što smo imali nisu vrijednosti koje ugrožavaju život, ali ne znamo šta se dešavalo ranije. Te vrijednosti sada padaju", kazala je Polić.

Trovanje hranom je, kako je utvrđeno, potpuno isključeno kao uzrok tragedije.

"Najvjerovatnije se ne radi o trovanju hranom, jer od naših crijevnih infekcija to bi jedino mogao biti botulizam, ali inkubacija bi bila prekratka. Djeca nisu jela ništa od inkrimirane hrane koja je povezivana sa slučajem. Na osnovu parametara koje imamo možemo reći da se ne radi o trovanju hranom", kazali su na konferenciji za novinare.

Također, na press konferenciji su istakli da se radi o izoliranom slučaju, a ne o masovnom trovanju i slučaju koji bi se mogao ponoviti u kratkom vremenskom periodu.

Na brodu na kojem su se otrovali italijanski turisti došlo je do nove drame, piše Jutarnji list. Naime, jednom policajcu je pozlilo tokom uviđaja, što pokazuje da je zrak u potpalublju jedrenjaka Atlantia još uvijek toksičan i opasan.

Osim toga, s krim tehničarem je u vozilu Hitne pomoći u ambulantu odvezen i vještak, jer su obojica zbog lošeg zraka u potpalublju osjetili nelagodu. Glavni uzrok tragedije navodno leži u agregatu na brodu odakle se širi toksičan plin.

Tačan uzrok smrti italijanskog poduzetnika Eugenija Vincija tek će se utvrditi.