Regija
0

Postoje indicije da je Sanader primao proviziju od Hypa

FENA
Ivo Sanader (Foto: AP)
Ivo Sanader (Foto: AP)
Austrijska javna radio-televizija ORF javila je u srijedu, pozivajući se na vlastite izvore, u emisiji Morgenjournal da državno tužilaštvo u Klagenfurtu "posjeduje indicije da je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader 90-tih godina možda ipak tražio i dobio provizije od Hypo Alpe Adria banke".

Sanader je tada bio zamjenik ministra vanjskih poslova Hrvatske, podsjeća ORF. Navodno je, kako ga sumnjiči austrijsko državno tužilaštvo u Klagenfurtu, "sudjelovao kod odobravanja kredita Hypo-banke hrvatskim vladinim institucijama i poduzećima, i za to ugovarao provizije". Prema spoznajama tužilaštva, navodi ORF, "riječ je o isplatama u visini od više miliona šilinga". Isplatu provizija Sanaderu odobravali su tadašnji predsjednici uprave Hypa Wolfgang Kulterer i Guenter Striedinger, navodi ORF.

Ukoliko bi daljnje istrage potvrdile sumnje, bivšem hrvatskom premijeru bi u Austriji prijetio i dodatni postupak zbog lažnog svjedočenja pred Istražnim povjerenstvom, navodi ORF koji u Državnom tužilaštvu Klagenfurt nije dobio potvrdu svojih informacija.

ORF podsjeća da posebno Državno tužilaštvo za suzbijanje korupcije u Austriji već provodi istragu protiv Sanadera zbog sumnje u pranje novca.

Nove indicije međutim ne bi se, po ocjeni ORF-a, trebale odraziti na zahtjev hrvatskih pravosudnih tijela za izručenjem Ive Sanadera Hrvatskoj. Istražni pritvor za sada je za bivšeg hrvatskog premijera produžen do 18. marta, a sudsko ročište za razmatranje Sanaderova izručenja Hrvatskoj još nije zakazano, podsjeća ORF.

U četvrtak bi austrijsko državno tužilaštvo za borbu protiv korupcije u Salzburgu trebalo saslušati Sanadera. Prošlo saslušanje je 23. decembra obavljeno video vezom, a za 3. februara najavljeno je da će istražitelji i jedan advokat iz Beča otputovati u Salzburg.