{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postignut napredak u razgovorima Srbije i Kosova

F
28.3.2011. u 21:49
0
7
Postignut napredak u razgovorima Srbije i Kosova
0
Postignut napredak u razgovorima Srbije i Kosova
Borislav Stefanović
Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri rekli su u ponedjeljak uvečer u Bruxellesu, nakon drugog kruga razgovora, da je postignut određeni napredak oko katastra i matičnih knjiga, kao i pitanja opskrbe električnom energijom.
"Postignut je određen napredak oko katastra i matičnih knjiga i pitanja opskrbe električnom energijom, o čemu smo izložili svoj prijedlog i nadamo se da će na narednom sastanku najzad doći do pozitivnog zaključenja ovih tema o kojima smo razgovarali", rekao je novinarima Stefanović.

Tokom sastanka u ponedjeljak načelno je dogovoreno i rješenje pitanja matičnih knjiga i katastara za koje će, kako je rekla Tahiri, Beograd Prištini dati kopije, kao što je učinjeno i s republikama nakon raspada SFRJ.

Tahiri je rekla da je u ponedjeljak napravljen izvjestan napredak i u pitanju energetike i telekomunikacija, ali da će biti neophodno još razgovarati o tome.

"Srpska tim je na vrlo detaljan i razrađen način prikazao svoje prijedloge. Očekivali smo oko nekih tema možda veće razumijevanje prištinske strane", rekao je Stefanović, šef srpske pregovaračkog tima, precizirajući da se radi o carinskim pečatima Kosova i telekomunikacijama.

"To, međutim, ne znači da nećemo postići dogovor na nekome od narednih sastanaka. Sva ova pitanja sadrže i političke i tehničke probleme, zato je potrebno dosta razumijevanja i strpljenja", kazao je, prenosi Tanjug.

Drugi krug razgovora počeo je u ponedjeljak rano ujutro i trajao do uvečer, a sudionike u dijalogu u jednom trenutku pozdravila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Prvi krug razgovora održan je 8. i 9. marta, a naredni sastanak pregovaračkih timova uz posredovanje evropskog medijatora Roberta Coopera predviđen je za sredinu aprilaa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: