Regija
0

Postignut napredak u razgovorima Srbije i Kosova

FENA
Borislav Stefanović
Borislav Stefanović
Šefovi pregovaračkih timova Beograda i Prištine Borislav Stefanović i Edita Tahiri rekli su u ponedjeljak uvečer u Bruxellesu, nakon drugog kruga razgovora, da je postignut određeni napredak oko katastra i matičnih knjiga, kao i pitanja opskrbe električnom energijom.

"Postignut je određen napredak oko katastra i matičnih knjiga i pitanja opskrbe električnom energijom, o čemu smo izložili svoj prijedlog i nadamo se da će na narednom sastanku najzad doći do pozitivnog zaključenja ovih tema o kojima smo razgovarali", rekao je novinarima Stefanović.

Tokom sastanka u ponedjeljak načelno je dogovoreno i rješenje pitanja matičnih knjiga i katastara za koje će, kako je rekla Tahiri, Beograd Prištini dati kopije, kao što je učinjeno i s republikama nakon raspada SFRJ.

Tahiri je rekla da je u ponedjeljak napravljen izvjestan napredak i u pitanju energetike i telekomunikacija, ali da će biti neophodno još razgovarati o tome.

"Srpska tim je na vrlo detaljan i razrađen način prikazao svoje prijedloge. Očekivali smo oko nekih tema možda veće razumijevanje prištinske strane", rekao je Stefanović, šef srpske pregovaračkog tima, precizirajući da se radi o carinskim pečatima Kosova i telekomunikacijama.

"To, međutim, ne znači da nećemo postići dogovor na nekome od narednih sastanaka. Sva ova pitanja sadrže i političke i tehničke probleme, zato je potrebno dosta razumijevanja i strpljenja", kazao je, prenosi Tanjug.

Drugi krug razgovora počeo je u ponedjeljak rano ujutro i trajao do uvečer, a sudionike u dijalogu u jednom trenutku pozdravila je visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.

Prvi krug razgovora održan je 8. i 9. marta, a naredni sastanak pregovaračkih timova uz posredovanje evropskog medijatora Roberta Coopera predviđen je za sredinu aprilaa.