Uspješan sastanak u Briselu
0

Postignut dogovor o prelazima na Kosovu

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Delegacije Beograda i Prištine postigle su u Briselu dogovor o integrisanom upravljanju na administrativnim prelazima Brnjak i Jarinje, javila je Radio-televizija Srbije.

Pregovori o regionalnom predstavljanju vlasti iz Prištine najvjerovatnije će biti nastavljeni danas putem video- linka, saznaje nezvanično RTS. Šef prištinske delegacije Edita Tahiri ranije je izjavila da je postignut načelan dogovor o integrisanom upravljanju granicom, što je potom demantovao šef pregovaračkog tima Beograda Borislav Stefanović, ističući da dogovor još nije postignut "ali da se naporno radi na što skorijem pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja".

Vijeće EU saopštilo je sinoć da je postignut dogovor o integrisanom upravljanju prelazima koji predviđa slobodu kretanja. "Imajući na umu da će od strana biti zahtijevano da postepeno harmonizuju svoje zakonodavstvo sa pravnim tekovinama EU, strane su postigle saglasnost o konceptu integrisanog upravljanja prelazima koji je razvila EU", piše u saopštenju EU. 

To znači, kako je navedeno u saopštenju, da će strane postepeno formirati zajedničke, integrisane, pojedinačne i bezbjedne prelaze na ispostave na svim zajedničkm prelazima, a Eulex će biti prisutan u skladu sa svojim mandatom. U saopštenju se navodi da su strane vodile suštinsku disusiju o pitanju efikasne i inkluzivne regionalne saradnje o čemu je postignut dobar napredak, a na to pitanje će se vratiti na narednom sastanku. 

Prema saopštenju, strane su nastavile diskusije vođene na prethodnim sastancima, uključujući one o pitanjima telekomunikacija i energije, a razmotren je i proces provođenja ranije dogovorenog. Vijeće EU navodi da se očekuje da će dogovor o slobodi kretanja biti potpuno proveden počevši od 26. decembra, što će imati za rezultat da će svi moći slobodno da putuju. U skladu sa dogovorom o matičnim knjigama, strane će početi da kopiraju dokumenta od 5. decembra. 

O pitanjima koja se razmatraju kontakti će biti nastavljeni narednih dana, navodi se u saopštenju i dodaje da su razgovori dvije delegacije vođeni 30. novembra, te 1. i 2. decembra.