Kosovo
0

Postignut dogovor o prekidu štrajka

FENA
Nakon sedmodnevne blokade i štrajka gotovo 13 hiljada zaposlenika Univerzitetskog kliničkog bolničkog centra u Prištini i drugih zdravstvenih organizacija na Kosovu te razgovora vlade i Federacija sindikata zdravstvenih radnika u noći na utorak postignuta je saglasnost o prekidu štrajka.

Kosovska vlada u utorak je saopštila da se s predstavnicima sindikata zdravstva usaglasila oko toga da se parlamentu predloži hitno formiranje radne grupe u sastavu koje će biti zastupnici, stručnjaci iz područja zdravstva i predstavnici sindikata. Grupa će ponuditi rješenja za probleme u zdravstvu koje je u izrazito lošem stanju, ne samo zbog vrlo niskih plata zaposlenih, već i zbog nedostatka lijekova i loših uslova rada.

U saopštenju se navodi da će poboljšanje stanja u zdravstvu biti jedan od vladinih strateških prioriteta, a kosovski premijer Hashim Thaci najavio je da će se zauzeti za to da se nagomilani problemi u kosovskom zdravstvu rješavaju ubrzanom dinamikom.

Zaposleni u kosovskom zdravstvu stupili su prošlog utorka u štrajk tražeći ispunjenje dogovora iz oktobra prošle godine kojim je predviđeno povećanje plata za 50 posto i isplata toplog obroka za sve zaposlene u visini od 44 eura.