{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Postavljena barikada i van teritorije Kosova

S
1.10.2011. u 22:14
0
23
Postavljena barikada i van teritorije Kosova
0
Postavljena barikada i van teritorije Kosova
Foto: Reuters
Na putu ka graničnom prelazu Jarinje iz pravca centralne Srbije, u međuzoni, danas poslije podne postavljena je barikada od zemlje preko obje saobraćajne trake, prenijeli su beogradski mediji.
Oko 18.00 sati, prvi put od izbijanja krize oko postavljanja kosovskih carinika i policajaca na prelaze Jarinje i Brnjak, podignuta je barikada i van teritorije Kosova. Barikada se nalazi nadomak prije dva dana od KFOR-a urušenog graničnog puta, koji je vodio oko prelaza Jarinje.

Ovime je u potpunosti onemogućen saobraćaj ka prelazu Jarinje, kako iz pravca mjesta Lešak sa kosovske strane, tako sada i iz pravca centralne Srbije.

EULEX I KFOR su ranije danas otvorili granični prelaz Jarinje za putnički saobraćaj, ali je saobraćaj onemogućen zbog barikade koju su građani podigli u petak na putu od tog prelaza do mjesta Lešak. Na prelazu su za bezbjednost zaduženi vojnici KFOR-a, dok EULEX policija vrši nadzor, a EULEX carina kontrolu vozila.

Vozila i pješaci se zaustavljaju najprije u prednjem dijelu prelaza, gdje se nalazi EULEX policija, da bi potom carinska kontrola bila izvršena u unutrašnjem dijelu, gdje se pored EULEX carinika nalaze i kosovski carinik i policija.

Svima koji prelaze administrativni prelaz EULEX dijeli flajer sa obavještenjem o Uspostavljanju propisanih kontrola na prelazima.

"U cilju ponovnog uspostavljanja normalnih trgovinskih odnosa između Kosova i Srbije, nastavljeno je sa provođenjem policijskih i carinskih kontrola na prelazima Brnjak i Jarinje. Sva roba koja podliježe plaćanju akciza (kao što su alkohol, cigarete i gorivo) mora proći kroz carinsku provjeru na prelazu Merdare ili na nekom drugom prelazu ovlašćenom za komercijalni saobraćaj", navedeno je u flajeru.

Takođe, piše da je "prelaz Brnjak otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu, kao i za komercijalni saobraćaj i komercijalnu robu, a uvoz carinske robe preko Brnjaka mora proći kroz carinski terminal u južnom dijelu Mitrovice".

"Prelaz Jarinje je otvoren za putnički saobraćaj i nekomercijalnu robu. Dok ne bude uspostavljena odgovarajuća infrastruktura, komercijalna roba može prelaziti samo preko drugih prelaza", dodaje se u flajeru.

Navodi se da će kontrole provoditi pripadnici granične policije EULEX-a i carinski službenici na prelazima Brnjak i Jarinje, a da će pripadnici kosovske policije i carine Kosova biti prisutni.

Preko prelaza Jarinje danas prije podne je, prema informacijama iz EULEX policije, prešlo više lica pješice i jedno vozilo, koje je samo kratko prešlo do Jarinja i ubrzo se vratilo u centralnu Srbiju.

Saobraćaj nije moguć ka prelazu Jarinje iz pravca Leška zbog barikade koju su postavili Srbi i od koje ne žele da odustanu. Građani su odlučni da nastave borbu za ispunjavanje zahtjeva da se sa prelaza Jarinje i Brnjak uklone kosovski carinici i policija.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: